eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Az aradi vértanúkra emlékeztek a nemzeti gyásznapon országszerte és a határon túl is - a nap hírei

A felsőoktatás egészére kiterjesztené a Corvinus Egyetem új működési modelljét az innovációs és technológiai miniszter. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpia helyszínén adták át Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakedző NOB-életműdíját.

Az aradi vértanúkra emlékeztek a nemzeti gyásznapon országszerte és a határon túl is. Áder János köztársasági elnök a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén kijelentette: az 1848-49-es hősök példája erősítette a későbbi nemzedékekben azt a hitet, hogy a szabadság pótolhatatlan érték. Kövér László, az országgyűlés elnöke a felvidéki Nyárasdon úgy fogalmazott: a magyarság ellen 1849. október 6. után kezdett kultúrharc tapasztalható napjainkban is. Trócsányi László igazságügyi miniszter Nagyszőlősön kijelentette: Magyarország soha nem fogja cserbenhagyni a kárpátaljai magyarokat. Az aradi megemlékezésen Vargha Tamás, a külügyi tárca államtitkára hangsúlyozta: a magyarság nem mondhat le az 1848-as elődök áldozata iránti hűségéről, a szabadság megőrzéséről.

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi az aradi vértanúk emlékhelyének felújítását a Párbeszéd. Kocsis-Cake Olivio, az ellenzéki párt parlamenti képviselője a Batthyány-örökmécsesnél elmondta: szeretnék, ha a kormány minél előbb gondoskodna az Aradon található emlékmű felújításáról, kikérve a magyar szakmai szervezetek és a román fél véleményét is.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint a Corvinus Egyetem új működési modelljéhez vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásra ki kellene terjeszteni. Palkovics László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közgyűlésén célnak nevezte, hogy lerakják a versenyképes felsőoktatás alapjait. A Corvinus Egyetem fenntartója jövő júliustól egy állami alapítvány lesz.

Az igazságügyi miniszter szerint hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat. Trócsányi László a Magyar Időknek adott interjúban elmondta: az új, kétszintű fórumrendszer 2020. január elsején kezdi meg tevékenységét.

A közigazgatási bíróság létrejöttével a bírói fizetések emelését is szükségesnek tartja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely Balatonalmádiban, a Magyar Jogászgyűlés záró ülésén azt mondta: a bérrendezésnek legkésőbb 2020 január elsejével meg kell megkezdődnie.

Nem adja vissza képviselői mandátumát a Jobbik országgyűlési frakciójából kizárt Volner János, illetve a kilépését bejelentő Apáti István és Fülöp Erik. Volner János ezt a közösségi oldalán erősítette meg politikustársai nevében is. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a pénteki frakcióülés után közölte: az elnökség etikai eljárást indít Volner János ellen.

Sikeresnek tartja az érdekképviseletek által szervezett közszolgálati konzultációt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péterné elmondta: a csaknem 50 ezer válaszadó többsége szerint a közszolgálati munkaerőhiányt csak jelentős mértékű általános béremeléssel lehet megszüntetni.

Országos hálózatán keresztül sürgeti a Demokratikus Koalíció az otthonápolás magasabb elismerését. Varju László, az ellenzéki párt alelnöke elmondta: a DK célja, hogy a kormány foglalkoztatási jogviszonyként ismerje el a tevékenységet és a jövő évtől a minimálbérrel megegyező juttatás járjon érte.

Romániában alacsony választói részvétel jellemezte a család fogalmáról rendezett alkotmánymódosító népszavazás első napját. A referendum sikere esetén a bukaresti törvényhozás úgy pontosítja az alkotmányt, hogy a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul.

Nem zárta ki az ukrán külügyminiszter, hogy büntethetővé tegyék az orosz-ukrán kettős állampolgárságot Ukrajnában. Pavlo Klimkin ellenzi viszont azt, hogy büntessék azokat is, akik más országok állampolgárságát is birtokolják az ukrán mellett.

A német kancellár szerint a konzervatív pártoknak a politikai spektrum közepét kell elfoglalniuk. Angela Merkel összetartásra, egységre szólította fel a CDU-t és a CSU-t, és világossá tette, hogy véget kell vetni a migrációs kérdésben kialakult vitának.

A Buenos Aires-i ifjúsági olimpia helyszínén adták át Fábiánné Rozsnyói Katalin edzői életműdíját. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerését a kajak mesteredző távollétében Kulcsár Krisztián MOB-elnök vette át. A 75 éves Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzőként olimpiai ezüstérmes volt, tanítványai pedig 11 olimpiai, 84 világbajnoki és 70 Európa-bajnoki érmet nyertek.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×