INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

rákosi vipera

kiskunsági nemzeti park

veszélyeztetett faj

Egy rákosi vipera Péchy Tamás igazgató kezében  a Rákosivipera-védelmi Központ szabadtéri boxainál. A Kiskunsági Nemzeti Park kunadacsi központjában 161 felnőtt és 220 újszülött rákosi vipera él. A felnőtt egyedek egy részét 2009-ben állományfelerősítésként kibocsátják a nemzeti park kijelölt, fokozottan védett területein.

Növelik a nem veszélyes, de veszélyeztetett rákosi vipera élőhelyét

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A bugaci pusztán élő két rákosi vipera csoportot szeretnének egyesíteni a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, hogy növeljék az élőhelyét. A rákosi vipera a legveszélyeztetettebb magyar gerinces állat. A fokozottan védett faj eszmei értéke egyedenként egy millió forint.

Határon átnyúló együttműködési programmal növelik a kihalással veszélyeztetett rákosi vipera élőhelyét Bugacon - közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint kis méretű kígyófajunk,

a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb faja, vadon élő állományát alig több mint 500 példány körülire becsülik.

Ráadásul ez az alfaj a Kárpát-medencében csak Erdélyben és Magyarországon fordul elő. Hazánkban mára csak a Hanság és a Kiskunság gyepein, legelőin maradtak fenn. A Kiskunságban Dabas, Táborfalva és Kunpeszér környékén, illetve a Bugac-Bócsa pusztákon vannak még populációi.

A rákosi viperának Bugacon két élőhelye maradt, a Nagypusztán és az egykori katonai lőtéren. A két területet viszont egy csaknem 20 hektáros, zömmel akác és erdei fenyő fajokból álló erdő választja el egymástól. Az apró termetű kígyóknak az erdő áthatolhatatlan akadályt jelent, így a két populáció nem tud keveredni egymással.

A most indult Interreg-IPA Magyarország - Szerbia projektben a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kapcsolatot teremt a két terület között.

" 700-800 méteres erdősáv választja el egymástól a két területet, ennek a projektnek a keretében szeretnénk egy átjárót nyitni" - mondta Vajda Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője, hozzátéve, hogy csak idő kérdése, hogy ezt az átjárót használni fogják majd.

Így nem csak újra összeköttetésbe kerülnek a viperapopulációk, hanem megnövelik az élőhelyüket is. A pályázati program során 13 hektárnyi akácos-fenyves erdőt előbb átminősítenek, majd kitermelik, meghagyva az őshonos, hazai fafajokat. Az így kialakított fás legelőn a fenyőtű avar eltávolítása után fűmag felülvetéssel segítik elő a gyep regenerációját.

A rákosi vipera rejtőzködő életmódú állat, mivel a kis termetű, 40-60 centiméter hosszúságú kígyó számos állat kedvelt tápláléka. Vadászik rá a gólya, a gém, a szalakóta, a fácán és a túzok is. A róka, a borz és a vaddisznó pedig földalatti rejtekéről is kitúrja, ezért fél mindentől.

Mérge felnőtt emberre gyakorlatilag veszélytelen, csak a prédaállataira hatásos, marása méhcsípés-szerű. A faj fokozottan védett, eszmei értéke 1 millió forint.

Nyitókép: Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Rákosi vipera egyesítő program
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018