eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy rákosi vipera Péchy Tamás igazgató kezében  a Rákosivipera-védelmi Központ szabadtéri boxainál. A Kiskunsági Nemzeti Park kunadacsi központjában 161 felnőtt és 220 újszülött rákosi vipera él. A felnőtt egyedek egy részét 2009-ben állományfelerősítésként kibocsátják a nemzeti park kijelölt, fokozottan védett területein.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Vérfagyasztó hír a vályogházban alvóknak - ezekkel szívnak egy levegőt

A félelmetes állatok simán átfúrják magukat a mennyezeten, és nem is veszélytelenek az emberre.

Naponta több riasztást is kap Both Zoltán veszélyeshüllő-befogó csapata, legutóbb Baranyajenőben egy vályogházban dolgoztak, ahová öt kígyó fészkelte be magát - írja a Bama.hu.

Both Zoltán - akit ilyen esetekben a katasztrófavédelem már a 2000-es évek óta mindig értesít - elmondása szerint

a kígyók már átfúrták magukat a plafonon, onnan néztek farkasszemet a lakókkal.

Leszedték a gipszkartont, de a kígyók eltűntek, vagy hűvösebbre vágyva távoztak, vagy egy másik állattól (macska, nyest) ijedhettek meg.

Mint elmondta még, idén elhúzódott a kígyópárzási időszak.

Pár hete egy úttestszéli kígyót akart megmenteni egy kisfiú azzal, hogy a zöldbe viszi, de ekkor megharapta az állat - mint kiderült, egy sikló. Más esetekben kocsik motorterében bújnak el az állatok, de mire a sofőrök segítséghez jutnak, az állatok elmásznak.

Both Zoltánék három év alatt 12 aligátorteknőst fogtak be, de

pár éve egy kistelepülés plébániakertjében szemezett egymással egy macska és egy 3 méteres tigrispiton - percekig.

Magyarországon öt siklófajt tartanak számon, a vízit, a kockást, a rezet, az erdeit és a haragost. Mérgeskígyókból két őshonos faj van, a keresztes és a parlagi vipera. Előbbi a Zemplénben él, de láttak már a Balatonnál is. Mérge ellen a nagyobb kórházak hűtőiben van ellenszérum. A parlagi vipera 40 centinél is kisebb, még egy egérben sem tud kárt tenni, ellenszérum így felesleges ellene. Homoki viperából nagyon kevés van, nem is őshonos Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×