eur:
393.75
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Rossz és jó hírek a Balatonról

Rossz és jó hírek a Balatonról

Kristálytiszta a Balaton vize. A március eleji jegesedés nem árt a halállománynak és a víz minőségét sem rontja. Nádat viszont alig lehetett aratni idén, most pedig már tilos.

A jegesedés jó a halaknak, mert télen nem táplálkoznak, a hidegben lelassul az anyagcseréjük, és ha egy vihar ilyenkor felkavarja a tavat, az komoly stresszt jelent a halak számára. A befagyott tó viszont nyugodt körülményeket biztosít - mondta az InfoRádiónak Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet professzor emeritusa. Ellentétben a halastavakkal, telelőtavakkal vagy a Duna és a Tisza holtágaival oxigénhiány sem fenyeget a jegesedés idején, a Balaton vizéből ilyenkor sem fogy el az oxigén.

A szakember elmondta: a víz a mérések szerint kristálytiszta, és a vízgyűjtő területen sem történt semmi olyan esemény, ami arra engedne következtetni, hogy nyáron rossz lehetne a vízminőség.

A tó vize nyáron is kitűnő, tavaly például az utóbbi 10 év legtisztább állapotát észlelték Keszthelynél.

Már tilos a nádaratás

A nádat a befagyott tavon, decembertől februárig lehet csak aratni, de az idei enyhe tél erre nem kínált lehetőséget, a tavaszi jegesedés idején pedig már tiltott a nádaratás – mondta az InfoRádiónak Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

"A Velencei-tavon 1000 hektár nád nő, az állományt ötévente meg kellene újítani. Ehhez 200-300 hektárt kellene learatni, de csak 78 hektáron sikerült elvégezni ezt a munkát - olyan területeken, ahol nincs tófelület, csak nádas.

A Balatonnál még rosszabb a helyzet, és bár a tó mérete többszöröse a Velencei-tóénak, a Balatonon sem tudtunk 100 hektárnál több nádat learatni"

- mondta a szakember.

Tóth Sándor hozzátette a nádat 3-5 évente érdemes learatni, hogy ne induljon be a rothadás és elkerüljék a kórokozók megjelenését. Az enyhe telek azonban ritkán teszik lehetővé, hogy megfelelő mennyiségű nádat arassanak a Velencei tó és a Balaton vízfelülete fölött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×