eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Üzenet nélkül maradt az ellenzéki nagygyűlés

Üzenet nélkül maradt az ellenzéki nagygyűlés

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint a szombati ellenzéki nagygyűlés csak még zavarosabbá tette, hogy mit akarnak a kormányellenes pártok.

„Mindenki a saját nótáját fújta” – mondta az InfoRádiónak Rajnai Gergely. A pártok képviselőitől nagyon különböző üzenetek hangzottak el, annak ellenére, hogy egy rendezvényen szólaltak fel, nem sikerült összehangolni a mondanivalót. Ráadásul sokan az előre meghatározott témától is eltértek, és a választási rendszer problémái helyett a saját ügyeikről és a jelöltállításról beszéltek. Az ellenzékkel szimpatizáló választóknak sem lett érthetőbb, hogy a pártok mit akarnak, sőt inkább zavarosabb lett a kép.

Az elemző úgy látja, hogy a világ számos pontján egyre kevésbé népszerűek a hivatásos politikusok, és szimpatikusabbak, hitelesebbek tudnak lenni egyes civil szereplők, ezért is van jelentősége, hogy a rendezvényt nem az ellenzéki pártok, hanem a Gulyás Márton által alapított Közös Ország Mozgalom szervezte. Az sem véletlen továbbá, hogy a kormány támadja a civilek politikai szerepvállalását, hiszen ez egyre inkább előretör világszerte. Ez a tendencia kérdésessé teszi, hogy ki számít politikai szereplőnek valójában.

A szakértő szerint Magyarországra jellemző, hogy

valódi politikai témákat ellenzéki oldalról szinte kizárólag civil szereplők tudnak felvetni,

mert őket tartják a választól hitelesnek. Éppen ezért hatékony is lehetett volna a szombati nagygyűlés, de mivel annyi különböző hang kapott szerepet, így nem lehetett hallani a valódi üzenetet. Így nem lett olyan erős a rendezvény, mint az eredeti koncepció alapján lehetett volna.

A Jobbik, az LMP és a Momentum nem képviseltette magát az eseményen. Rajnai Gergely szerint ennek szimbolikus jelentősége van. Ebből az látszik, hogy ők nem a választási győzelmet, hanem saját pártjuk megerősítését tűzték ki célul.

„A saját pecsenyéjüket sütik”

– fogalmazott az elemző. Ez teljesen legitim stratégia a jelenlegi erőviszonyok között – tette hozzá. Szerinte ez a megjelent pártokra is igaz, akik az összefogást zászlajukra tűzték, de azt mégse tudják megoldani, hiszen mindannyian a saját hatalmi pozíciójuk megerősítésén dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×