INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Cukorbetegség: nagyobb veszélyben vannak a nők

Infostart / InfoRádió
Ma van a cukorbetegség elleni küzdelem világnapja. A Magyar Diabetes Társaság a világ orvosszervezeteihez csatlakozva idén a női cukorbetegséget állítja a középpontba. Putz Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem adjunktusa arra hívta fel a figyelmet az InfoRádióban, hogy a cukorbeteg nőknél gyakrabban keletkeznek szív- és érrendszeri szövődmények.

A cukorbetegek – 1-es és 2-es típusú is – száma folyamatosan növekszik, ezért a Semmelweis Egyetem adjunktusa fontosnak nevezte, hogy az 1990-es évek elejétől diabétesz világnapot tartanak, amelyet minden évben más téma köré szervez a nemzetközi szövetség. Idén ez a nők és a diabétesz – tette hozzá Putz Zsuzsanna.

„Világszerte mintegy kétszáz millió, hazánkban négyszázezer nőt érint a cukorbetegség, és ez 2040-re meg fog duplázódni, ha nem lépünk közbe.

A hazánkban diabétesszel élők több mint ötven százaléka nő. Nem tudni miért, de

a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél tízszer gyakoribb a szív- és érrendszeri szövődmény is.”

A Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa kiemelte, a diabétesz a várható élettartamot is rövidíti, a férfiak esetében is, hozzátéve, hogy a 2-es típusú cukorbetegség, mivel civilizációs betegség, 70 százaléka egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással megelőzhető lenne.

„Az elhízás előfordulásának gyakoriságával nő a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása. Ha már kialakul, iszonyatos társadalmi, szociális és gazdasági terhet jelent.”

Az adjunktus hangsúlyozta, ha a beteg követi az orvos utasításait, teljes életet élhet.

A normális vércukorérték elérése a beteg kezében van

– fogalmazott Putz Zsuzsanna.

„Minden vizit alkalmával fel kell hívni a figyelmét a szövődményekre, talán így rábírható arra, hogy odafigyeljen a diétájára, rendszeresen mozogjon és bevegye a gyógyszereket.”

A diabétesz világnapját november 14-én, az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján tartják.

A diabétesz világnapjához kapcsolódóan a hétvégén számos programmal várják az érdeklődőket. Az Egy Csepp Alapítvány vasárnap a Millenárison rendezi meg ingyenes családi egészségnapját, ennek keretében az ingyenes szűrések mellett szórakoztató programokat és beszélgetéseket is tartanak. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a világnap alkalmából készítette el a Lépésről lépésre - tudnivalók a cukorbetegségről című kiadványát. A szövetség szombaton Budapesten, a Lurdy házban és számos vidéki helyszínen tart vércukorszintmérést.


A címlapról ajánljuk