eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gulyás Gergely: ennek az ügynek a CEU-nál ezerszer nagyobb botrányt kellene kiváltania

Gulyás Gergely: ennek az ügynek a CEU-nál ezerszer nagyobb botrányt kellene kiváltania

Magyarország blokkolja Ukrajna és a NATO párbeszédét az ukrán nyelvtörvény miatt. Ezt a Fidesz parlamenti frakcióvezetője mondta az InfoRádió Aréna című műsorában.

A román kormánnyal való viszonyra vonatkozó kérdésre a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta: a romániai belpolitikához hasonlóan hullámzó, hozzátéve, hogy

a kétfejűség sok szempontból okozza a stabilitás hiányát.

„Ott nehezen jön létre stabil kormány. Talán a jelenlegi túléli azt, hogy a szociáldemokrata párton belül is komoly feszültségek vannak, hiszen a valós hatalomgyakorló és a pártelnök a törvényhozás elnöke, miután a büntetett előélete miatt kormánytisztséget nem viselhet, nem lehetett miniszterelnök. A baj az, hogy a nemzetiségi jogok gyakorlásával kapcsolatban számtalan alapos, jogos kritikánk van. Magyar tisztségviselők ellen most is folynak kifejezetten koncepciós szempontokkal indított büntetőeljárások.”

Gulyás Gergely kiemelte, gyorsan meggondolta magát a román kormány, amikor valamelyik nemzetközi szervezettel való kapcsolat blokkolását helyezte kilátásba a magyar kormány.

„Ha szükséges, él ilyen módszerekkel a magyar kormány, most éppen az Ukrajnával szembeni vitában vagyunk kénytelenek. Ott éppen

a NATO-Ukrajna párbeszédet blokkoljuk.”

Gulyás Gergely emlékeztetett, Magyarországon nagy vitákat váltott ki a CEU-ügy, ugyanakkor úgy vélte, a beregszászi magyar egyetem és 106 magyar gimnázium bezárását jelentő ukrán nyelvtörvénynek ezerszeresen nagyobb botrányt kellene kiváltania.

„Amilyen eszközzel lehetett, a magyar kormány korábban is élt, de több mindennel lehet, ha kitágul az európai mozgástér. Ez nemcsak attól függ, hogy a bevándorlás kérdésében igazunk volt, hanem attól is, hogy az ország mennyire erős. Ha államcsőddel kell szembenézni, ahova a szocialisták 2008-ra vezették az országot, kevésbé lehet hatékony külpolitikát folytatni, mert arról kell tárgyalni, kitől kap megalázó feltételek mellett hiteleket. Mivel ma nem ez a helyzet, nő az ország külpolitikai mozgástere.”

A belpolitikai stabilitás és a gazdaság ereje, a növekedés minden államnak növeli a mozgásterét – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×