eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

További adócsökkentést sürget a számvevőszék elnöke

A számvevőszék elnöke szerint egyszerre kell csökkenteni az adókat, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében pedig szigorítani kell az adóhatósági ellenőrzéseket, az ebből származó hasznot pedig újabb adó- és járulékcsökkentésre, illetve a bérek felzárkóztatására lehet fordítani - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék a Magyar Időknek.

A lap pénteki számában megjelent interjúban az ÁSZ elnöke kifejtette, hogy a feketegazdaság elleni lépések, vagyis az adóbeszedés fejlesztése már több bevételt hoz a költségvetésnek, mint amit a kormány az adóterhek mérséklésére és a bérek emelésére fordít.

Hozzátette, hogy az idei első fél éves adóbevételi adat - amely 140 milliárd forinttal meghaladja a tavalyi első hat hónapban beszedett adót - azt mutatja, hogy a kormány felismerte a fenntartható kifehérítésben rejlő lehetőségeket; az ÁSZ által is szorgalmazott módszer pedig működik, hiszen csökkenő adók mellett is több érkezett az államkasszába az idén, mint tavaly.

Domokos László elsősorban a béreket terhelő adók szintjének további mérséklését szorgalmazta az interjúban, megemlítve, hogy Magyarországon ez több mint 48 százalék, amelynél a környékbeli államok elvonása és az unió átlaga is alacsonyabb. Véleménye szerint közelíteni kell a 40 százalékos mértékhez. Az általános forgalmi adó esetleges nagyobb arányú csökkentését azonban veszélyesnek tartja, ugyanis akár néhány százalékos csökkentés is százmilliárdos költségvetési kiesést jelenthet - olvasható a Magyar Időkben.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×