eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Brexit: a brit kormány mindenkit lenyom

A brit kormány bekeményít a parlamenttel szemben, és nem hagyják, hogy megakadályozzák a Brexitet.

A brit alsóház képviselői, akik változtatni akarnak Theresa May brit miniszterelnök Brexit-tárgyalásokra vonatkozó stratégiáján, nem lesznek képesek megakadályozni az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból – jelentette be hétfőn egy kormányszóvivő, a tervezethez fűzött lehetséges módosító indítványok alsóházi vitája előtt.

"Úgy gondolom, világos törvényi felhatalmazás kell a kormánynak, hogy teljesíthesse a brit nép döntését" – mondta a szóvivő újságíróknak. A parlament szavazni fog az EU-val kötendő végleges megállapodásról is.

"Azt azonban nem fogjuk megengedni, hogy bárki kísérletet tegyen az unióban maradásra, vagy az újracsatlakozásra a hátsó ajtón keresztül" – szögezte le a szóvivő.

A londoni alsóház február 1-jén jóváhagyta azt a kormányzati határozattervezetet, amelynek parlamenti elfogadása a legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges ahhoz, hogy hivatalosan is elindítsák a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. A mostani tárgyalási szakaszban az indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról kell dönteniük a képviselőknek.

Sok uniópárti brit alsóházi képviselő azonban nagyobb átláthatóságot és felügyeletet szeretne elérni Theresa May tárgyalási stratégiájával,

illetve az EU-val kötött végleges megállapodással összefüggésben. A tavaly júniusi referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A múlt héten közzétette a Brexit-tárgyalások tervezett stratégiáját részletező "Fehér könyvet" a brit kormány, eszerint rossz hír is jöhet a kint dolgozó magyar munkavállalóknak.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×