eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin

Vétóra készülnek a V4-ek - a nap hírei

További lépéseket tart szükségesnek a növekedés fenntartásához a nemzetgazdasági miniszter. A szlovák kormányfő szerint vétóra készülnek a V4-ek a munkavállalási jogok brit korlátozása esetén. Elszabadult egy mozdony Ferencvárosban.

A termelékenység és a hatékonyság növelése mellett a munkaerőpiac gondjainak megoldását tartja a közeljövő legfontosabb feladatainak a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály Kecskeméten, a Közgazdász Vándorgyűlésen azt is hangsúlyozta: azzal, hogy a Standard and Poor's felminősítette Magyarországot, elismerte: a magyar gazdaság jó úton halad. A további szükséges lépések közül kiemelte: felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatást, a szakképzési rendszert, a bejárási költséget pedig csökkenteni kell. Hozzátette: a munkaerőpiacon a területi különbségek kiegyenlítésére kell koncentrálni.

Jelentősen befolyásolja a magyar gazdaság versenyképességét a közpénzek elköltésének hatékonysága - mondta az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a Közgazdász Vándorgyűlésen Kecskeméten arról beszélt: Magyarországon az állam a GDP több mint felét újra elosztja, és a felelőtlen újraelosztás növelné az államháztartás hiányát, ám a magyar költségvetési deficit 2012 óta minden évben az Európai Unió által előírt 3 százalékos határ alatt maradt. Kiemelte: az ÁSZ régóta szorgalmazza már, hogy a költségvetési kiadásokkal szemben hatékonysági és eredményességi követelményeket fogalmazzanak meg.

Már nem lehet levélben szavazásra jelentkezni az október 2-i kvótareferendumra. A határidő délután 4 órakor járt le. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok eddig az időpontig kérhették felvételüket a névjegyzékbe, hogy levélben szavazhassanak. A reggeli adatok szerint 269 429 külhoni választópolgár szerepel a névjegyzékben, ez a szám várhatóan még növekedni fog a szombaton regisztráltak számával.

A visegrádi országok minden olyan Brüsszel és London közötti alkut megvétóznak a Brexitről szóló tárgyalásoknál, ami korlátozza a munkavállalási jogokat Nagy-Britanniában - közölte a szlovák miniszterelnök. Robert Fico a Reuters brit hírügynökségnek úgy fogalmazott: Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia nem köt kompromisszumot, nem elfogadható, ha nem bánnak egyenlően a Nagy-Britanniában élő és dolgozó emberekkel.

 Az unió tagországaiba irányuló magyar migrációról kezdődött kétnapos konferencia Ausztriában. Az idei konferencia azzal foglalkozik, hogy milyen válaszokat tudnak adni a nyugat-európai magyarok és a külhoni magyar szervezetek az utóbbi években tapasztalható magyar kivándorlás kihívásaira. A tanácskozás számára készült tájékoztató szerint az utóbbi évtizedekben, különösen az Európai Unióhoz való csatlakozás óta több százezer magyar hagyta el Magyarországot.

A legnagyobb humanitárius krízisnek nevezte a migrációt és a menekültválságot a második világháború óta Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a jezsuita rend egykori tanítványainak európai és nemzetközi szövetségét fogadva arról beszélt: a mai világban több mint 65 millió ember kényszerült már elhagyni lakhelyét. Hangsúlyozta, hogy a menekültek nem puszta számok, hanem nők, férfiak, fiatalok, akiknek joguk, hogy békében éljenek és gyerekeik számára jobb jövőben reménykedjenek.

Csaknem 200 ezer ember tüntetett Európa több nagyvárosában a szabadkereskedelmi szerződések ellen, amelyeket az Egyesült Államokkal és Kanadával tervez kötni az Európai Unió. Németországban hét városban is demonstráltak, köztük Berlinben és Münchenben. Kisebb demonstrációk szerveződtek Ausztriában, valamint Svédországban. A transzatlanti szabadkereskedelem ellenzői egyebek mellett attól tartanak, hogy Európát eláraszthatják a módosított génállományú termények, sérülhet a környezetvédelmi előírások betartása.

Nagyszabású rendőrségi akció volt szombat délután Párizs egyik kerületében. A belügyminisztérium egy templomban történt támadás miatt riasztotta a lakosságot, de az akció hamarosan véget ért és nincs veszély - közölték a hatóságok. Egy helyi hírtelevízió arról számolt be, hogy hamis riasztás történt. Előzőleg egy ismeretlen telefonáló egy templomban zajló merényletre figyelmeztette a hatóságokat.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett megnyílt Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál. Már nem lehet biztonsági ellenőrzés nélkül belépni a mintegy 35 hektáros Terézia-rétre, amelyen az idén a szokásosnál egy nappal hosszabb ideig, október 3-ig várják a vendégeket a sörsátrakban és minden korábbinál drágábban - literes korsónként átlagosan 10 euró 45 eurócentért, vagyis 3200 forintért adják a sört.

Elszabadult egy magán vasúttársaság mozdonya Ferencvárosnál, a MÁV munkatársai Soroksárig kísérték, átállították a váltókat és kisiklatták. A Mávinform tájékoztatása szerint a mozdonyban nem tartózkodott senki, senki nem sérült meg. A Budapest-Kunszentmiklós-Tass -Kelebia vasútvonal Kőbánya-Kispest-Soroksár közötti szakaszán - várhatóan vasárnap délelőttig - buszok viszik az utasokat. A kelebiai vonal nemzetközi járatait kerülő útra, Cegléd-Kecskemét-Kiskunhalas felé irányítják.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×