Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Darák Péter: Világos ítéletek kellenek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ítéleti bizonyosságot vizsgálja egy munkacsoport a Kúrián - mondta a Darák Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kúria elnöke hozzátette: érthető, világos ítéletekre törekednek, ezért a bírák az elmúlt hónapokban egy új struktúrában írják meg a határozatokat. A Kúria elnöke szerint az utóbbi időben érthetőbb ítéletek születtek.

„A probléma az, hogy az igazság fogalmát másként közelíti meg a nyilvánosság, egy nem szakértő állampolgár és másképp közelít ehhez a filozofikus fogalomhoz egy szakmabeli ügyész, bíró, vagy ügyvéd” - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke.

Hozzátette: létezik anyagi-jogi igazság és eljárási igazság, és a megkülönböztetés mögött meghúzódik az a filozófiai háttér és gondolat, hogy a végső, legbensőbb igazságra kell törekedni.

„De amikor bírósági eljárásokról szólunk, értelemszerűen egy múltbéli történéseket rekonstruáló megismerési folyamatról van szó, ahol lehetnek bizonytalanságok és kétségek. Nem biztos, hogy egy jogász vagy bíró mindig abba a helyzetbe kerül egy eljárás végén, hogy teljes erkölcsi magabiztossággal tud értékítéletet megfogalmazni. De minden esetben el kell jutnia oda, hogy az eljárás lezárásához szükséges bizonyosságot megszerezze, akár pro, akár kontra. Ez az ítéleti bizonyosság” - hangsúlyozta a Kúria elnöke.

Darák Péter azt mondta, ennek a jelenségnek a kutatása Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem történt meg.

„Mivel fontosnak tartom, hogy ezt a kérdést próbáljuk meg tisztábban látni, ezért a Kúria egy joggyakorlat-elemző csoportja most az ítéleti bizonyosság kérdésével foglalkozik” - fogalmazott Darák Péter.

A Kúria elnöke szerint a társadalommal úgy lehet legegyszerűbben megismertetni egy ügy minden részletét, hogy az ítélet, amely összefoglalja az eljárás eredményét, meggyőző módon tartalmazza azt a gondolatmenetet és azokat a szempontokat, amelyek alapján a végső döntés megszületik.

„Szakmai segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy szerkezetében, stílusában, frappáns, meggyőző, világos ítéletek szülessenek. Az elmúlt hónapokban bíró kollégáink már ebben az új struktúrában írják meg az ítéleteiket. Már önmagában attól, hogy arab számokkal jelzett pontokba foglaltuk az egyes gondolatcsokrokat, világosabb lett az ítélet indoklása. A tényállások feszesebbek, az összetartozó gondolatok egymás mellé kerültek. Apró kis technikai módszereken múlik az, hogy sikerül-e végül meggyőző és a társadalom által elfogadható ítéletet produkálnunk” - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke, az InfoRádió Aréna című műsorában.