Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormánypárti dicséret, ellenzéki bírálat a költségvetésnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormánypárti frakciók dicsérték, az ellenzéki képviselők viszont hevesen bírálták a jövő évi költségvetés tervezetét az előterjesztés országgyűlési vitájában.

Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka úgy látta, hogy a 2017-es költségvetés garantálja, hogy mindenki tehessen egy újabb lépést előre.

"Jövőre a tej, a tojás és a baromfihús áfája csökken 27 százalékról 5 százalékra. Ennek, valamint az éttermi vendéglátás áfájának jövő évtől tervezett csökkentése következtében egy átlag magyar családnál akár évi 35-40 ezer forinttal több pénz maradhat."

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője azonban a szemfényvesztés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsé tervezetét.

"Alapjaiban elhibázott megalapozatlan felvetésekre, gazdasági pályájára épül, társadalomfilozófiájában a reménytelenség tartósságát, a társadalom további kettészakítottságát, gazdaságpolitikájában pedig Magyarország régiós országoktól történő további lemaradását vetíti előre."

Hargitai János, a KDNP vezérszónoka nem reagált az ellenzéki felszólalásra, de támogatta az előterjesztés elfogadását.

"Ennyire a családok számára kedvező költségvetést talán még sosem tudott a polgári kormányzat beterjeszteni, mint amire most lehetősége volt"

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint viszont a jövő évi büdzsé tervezete a kiszáradt gazdaság és a függőség költségvetése.

"Még nem voltak megbecsülhetők elfogadható pontossággal a pénzügyi évet megelőző költségvetés teljesítésének adatai, tehát önök olyan számokból dolgoznak, amelyek vagy hasraütés-szerűek vagy teljességgel megalapozatlanok, a legjobb esetben csak remélhetjük, hogy ezek lesznek a tényszámok közelében járó valamik"

Schmuck Erzsébet, az LMP részéről a további leszakadás és a magánérdekek költségvetésének nevezte az előterjesztést.

"A kormány zsákutcába vezette Magyarországot, most pedig ezzel a költségvetéssel leparkolunk ebben a zsákutcában és se előre, se hátra. Ez a költségvetés csak úgy, mint a tavalyi vagy az idei betonba önti azt a gazdaságpolitikát, amelynek egyetlen célja, hogy a külföldi multi-cégek összeszerelő-üzemévé tegye Magyarországot."

Az ellenzéki párt képviselője hozzátette, hogy a költségvetési tervezet nem oldana meg sürgető problémákat és nem segítene Magyarországon, nem jó másra, mint növelni a szakadékot a kormány kedvezményezettjei és mindenki más között.