Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem ártott az enyhe tél a villányi szőlőültetvényeknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az enyhe téli időjárás nem tett különösebb kárt a villányi szőlőültetvényekben, ahol a napokban teljesen befejeződnek a decemberben kezdődött metszési munkálatok - mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az MTI érdeklődésére.

A szakember emlékeztetett arra, hogy "az idei kifejezetten meleg téli időjárás" kedvezőtlen feltételeket teremtett a szőlőnövény számára, ugyanis a hetekig tartó nulla fok alatti hőmérséklet hiányában könnyebben telelnek át a növényt fenyegető kórokozók.

Kiemelte, ugyanakkor eddig különösebb növényegészségügyi kár nem érte az ültetvényeket emiatt, ami annak is köszönhető, hogy sok gazda tavaszi lemosó permetezéssel távolítja el a kórozókat a szőlőtőkékről.

Nagy Gergely becslése szerint a plusz védekezés költsége hektáronként néhány tízezer forint, vagy akár ennek többszöröse is lehet a növényvédőszerek minőségétől függően.

A hegyközségi titkár arról is beszámolt, hogy várhatóan március közepéig szinte teljesen befejeződnek a decemberben kezdődött szőlőmetszési munkálatok. Tájékoztatása szerint február végére a gazdák kilencven százaléka végzett e teendővel.

A kettőezer-ötszáz hektár összterületű villányi borvidék több, mint 1000 termelőjére a következő időszakban váró feladatok között említette Nagy Gergely a szőlőnövény támrendszerének karbantartását és a talajmunkákat.

A hegyközségi titkár úgy látja, a jelenlegi időjárás mellett akár már március végén, április elején megindulhat a szőlőnövény vegetációja, amelynek feltétele, hogy a talajhőmérséklet tartósan elérje, vagy meghaladja a tíz fokot.

Ekkor a növényi nedvek keringésének megindulása miatt a szőlő fokozottan érzékeny a fagykárra, amelynek bekövetkezte főként a hidegebb klímájú ültetvényeken terméskiesést is okozhat - hívta fel a figyelmet Nagy Gergely.