eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A kormányfő szerint Közép-Európa szerepe felértékelődik a digitális gazdaságban - a nap hírei

A kormányfő szerint Közép-Európa szerepe felértékelődik a digitális gazdaságban. Önálló minisztériumként jön létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Elfogadta az ügyvédi törvény módosítására vonatkozó ötpárti javaslatot az országgyűlés.

Felértékelődik Közép-Európa szerepe a digitális gazdaságban, ez a térség lesz az Európai Unió növekedési motorja a következő egy-másfél évtizedben - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Nemzetközi Távközlési Egyesület világkonferenciájának megnyitóján kijelentette: a magyar nemzeti össztermék 21-22 százalékát teszi ki a digitális gazdaság, amely összesen 400 ezer embernek, a foglalkoztatottak 15 százalékának ad munkát.

Önálló minisztériumként jön létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda - így határozott az országgyűlés. A 3. Orbán-kormány 10. tárcáját, a kormányfő kabinetfőnökeként, miniszteri rangban Rogán Antal, a Fidesz korábbi frakcióvezetője irányítja. A képviselők az idei költségvetés módosítását is jóváhagyták. Ez alapján a büdzsé kiegészül a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezettel. A módosítás szerint a felmerülő források biztosítását a kormány saját hatáskörben rendezi.

Elfogadta az ügyvédi törvény módosítására vonatkozó ötpárti javaslatot az országgyűlés. A döntés után Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakció vezetője az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a jogszabály célja, hogy megakadályozza a jogbizonytalanságot eredményező helyzeteket. Az ügyvédi irodák számviteli adatainak közzétételéről pedig azt mondta: AZ érdemben nem segíti a gazdaság kifehérítését, de sértheti az ügyvédi titoktartást és az ügyfelek magántitokhoz kötődő jogát.

A jogalkalmazás egységesítése miatt jövő év elejétől változik a munka törvénykönyve, de a 3 éve életbelépett lényeges szabályok változatlanok maradnak. A kormányzati honlapon olvasható javaslat elsősorban a munkaszerződés és a felmondás szabályozását pontosítja.

November első felében érkezik az elszámolási értesítők többsége azoktól a pénzügyi intézményektől, amelyek ellen a jegybank korábban közérdekű pert indított. Az MNB tavasszal 16 pénzügyi intézménnyel szemben indított közérdekű pert a fogyasztók nevében és javára. A perek a forintalapú, illetve ténylegesen devizában törlesztett fogyasztói kölcsön- és lízingszerződéseket érintik.

Finanszírozási programokkal vállalhat szerepet a Világbank a jövőben a migrációs probléma megoldásában - összegezte a nemzetgazdasági miniszter a hétvégén Limában tartott közgyűlés tanulságát. Varga Mihály elmondta: a világ gazdasági vezetői, gazdaságpolitikusai a megoldást abban látják, hogy a kiváltó konfliktust kell kezelni, és helyben kell tartani azt a több milliós embertömeget, amely el szeretne indulni Európába.

Az Európai Unió továbbra is jelentősen alábecsüli a milliós nagyságrendű migráció veszélyét - jelentette ki az uniós külügyi vezetők tanácskozása után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: ha az unió elveszíti hitelességét, akkor előfordulhat, hogy a mostani százezrek helyett milliók jelennek meg az unió határainál.

A hétvégi ankarai támadások után minden utazónak a pályaudvarok, bevásárlóközpontok és a tömegrendezvények elkerülését javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint Törökország a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik. Jelenleg a legmagasabb terrorfenyegetettség van érvényben az országban.

A belügyminiszter szerint cél és elvárás, hogy az unió területén azonos biztonság legyen. Pintér Sándor az Európai Rendőrakadémia által először indított mesterkurzus megnyitóján hozzátette: mindez csak hatékony és azonos alapelveken nyugvó képzési rendszerrel valósítható meg. Úgy vélte, hogy a most induló mesterprogram ezt szolgálja.

Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Európai Parlament Jogi Bizottsága. A bizottság zárt ülésen, hónapokig tartó, alapos vizsgálat után határozott erről. Polt Péter legfőbb ügyész tavaly májusban kémkedés gyanúja miatt kérte, hogy az Európai Parlament függessze fel a Jobbik képviselőjének mentelmi jogát.

Jóváhagyták a Fehéroroszország elleni szankciók felfüggesztését az uniós külügyminiszterek. A döntés értelmében 4 hónapra szüneteltetik a büntetőintézkedéseket. A francia Európa-ügyi államtitkár ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szankciókat szükség esetén azonnali hatállyal ismét életbe léptethetik.

A brit-amerikai kettős állampolgár Angus Deaton kapta az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A Princeton Egyetem közgazdász professzora a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért nyerte el az elismerést.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×