Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áder János részvétét fejezte ki a török államfőnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogannak, a Török Köztársaság elnökének a szombati ankarai merénylet miatt.

 Az MTI-hez eljuttatott levélben a magyar köztársasági elnök azt írta: mély megrendüléssel értesült az ankarai pályaudvar mellett közel száz ártatlan polgári személy életét követelő merényletről.

"Engedje meg, hogy az egész magyar nép nevében ezúton fejezzem ki őszinte részvétünket az áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk a sebesültekkel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" - áll a levélben.

A magyar államfő megerősítette: "Elfogadhatatlannak tartjuk, és határozottan elítéljük a terrorizmust, annak minden formáját és megjelenését. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az emberi értékek védelmében síkra szálló erőknek sikerül majd legyőzniük az erőszak ideológiáját, a pusztítás megszállottjait".

Áder János ugyanakkor hangsúlyozta: a terror elleni harcát folytató baráti török nép a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

Szombat délelőtt kettős robbantásos merényletet követtek el Ankara központjában. Helyi idő szerint tíz óra után, pár másodperces különbséggel két pokolgép robbant a belvárosban, ahol százak gyülekeztek béketüntetésre a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására. A békés felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.

A török egészségügyi miniszter közölte, hogy a támadásban 86 ember vesztette életét, 186-an pedig megsebesültek.