eur:
386.67
usd:
358.25
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Parlament előtt a kéményseprők ügye

Benyújtotta a kormány a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amelynek értelmében a katasztrófavédelemhez kerülhet a lakossági kéményseprési közszolgáltatás.

Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatot azzal indokolta, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok "bizonytalanságot okoznak" az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn.

A jövőben ezért biztosíthatja a hivatásos katasztrófavédelmi szerv a kéményseprési szolgáltatást a jelenlegi önkormányzati cégek helyett.

A kéményseprőket tömörítő szakmai szervezetek nemrég országos egyeztetést tartottak a módosításról, majd közölték: mielőbb választ várnak arra, hogy a katasztrófavédelem továbbfoglalkoztatja-e a jelenlegi alkalmazottakat, a Liga Szakszervezetek szerint ugyanis 1500 kéményseprőt teljes létbizonytalanságba sodorhat a változtatás.

A tervezet azonban csak 1350 kéményseprői és adminisztratív dolgozói státusz létrehozásával számol a katasztrófavédelemnél. Emellett a dokumentum hangsúlyozza, hogy a kormányzat a lakossági kéményseprő-ipari ellátást ingyenessé akarja tenni.

Az előterjesztés értelmében a hatályban lévő kéményseprő-ipari közszolgáltatási szerződések 2016. január 1-jén szűnnek meg.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×