INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Vélemények Orbán Viktor évértékelőjéről

InfoRádió / MTI
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint Orbán Viktor az európai és hazai problémákat nem a kisstílű, mindennapi viták szintjén jelenítette meg, hanem a távlatokat is felvázolva fogalmazta meg a szükséges lépéseket. Az MSZP alelnöke szerint a gyengülő Fidesz elnöke tartott évértékelő beszédet pénteken.
Harrach: a kormányfő túllépett a pártpolitikai küzdelmek világán

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a miniszterelnök túllépett a pártpolitikai küzdelmek világán, és helyzetértékelésére, a célok megfogalmazására egyaránt nagyvonalú, és távlatos gondolkodás volt jellemző.

Erről Harrach Péter nyilatkozott az MTI-nek a kormányfő évértékelő beszéde után pénteken a fővárosban. Kifejtette: Orbán Viktor az európai és hazai problémákat nem a kisstílű, mindennapi viták szintjén jelenítette meg, hanem a távlatokat is felvázolva fogalmazta meg a szükséges lépéseket.

Arról, hogy a beszédben kiemelt helyen szerepelt a kereszténydemokrácia, azt mondta: ahogy eddig talán kimondatlanul, most kimondva a kereszténydemokráciához tartozását fogalmazta meg, és a keresztény-nemzeti-polgári világ építésének a szempontjait jelenítette meg.

Kitért arra is: a miniszterelnök két lényeges dologra hívta fel a figyelmet, a demográfiai helyzet javulására és a gazdaság erősödésére. Utóbbi a szuverenitás megerősítését is segíti - mutatott rá a kereszténydemokrata képviselőcsoport vezetője.

A frakcióvezető kiemelte: a miniszterelnök nem hallgatta el a kínos problémákat, így a veszprémi időközi választáson elszenvedett vereséget sem.

Megemlítette, hogy hangsúlyosan jelent meg az egyeztetések és a küzdelem fontossága is.

Orbán Viktor pénteken a Várkert Bazárban tartotta évértékelőjét, ahol valódi gazdasági áttörésnek tartotta, hogy a magyar gazdaság évtizedek után tavaly először nem külföldről felvett hitelekből kezdett el növekedni. A kormányfő azt is mondta, hogy a kormány elengedte a neoliberális gazdaságpolitikát, a megszorítások politikáját, a multikulturális társadalom "téveszméjét" és a liberális társadalompolitikát, amely nem ismeri el a közjót, és elutasítja a keresztény kultúrát.

MSZP: a gyengülő Fidesz elnökét hallottuk


Az MSZP alelnöke szerint a gyengülő Fidesz elnöke tartott évértékelő beszédet pénteken.

Márton Roland budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor szavaira reagálva azt mondta: a Fidesz válságban van, 1 millió szavazója otthagyta, legnagyobb támogatója ma már az ellensége, saját képviselői szidják, tanácsadói leleplezik, újságjai, televíziói cserben hagyják.

"Ma egy bazári beszéddel felsorolta a vágyait, nagyon erőlködött, de nem tudta túlkiabálni a valóságot" - értékelt az ellenzéki politikus, aki szerint a Fidesz már képtelen megvédeni, képviselni az embereket.

A Buda-Cash-ügyre utalva azt mondta: a kormányfő egy szót sem szólt arról, hogy 120 ezer bankbetétest megkárosítanak, megvédte viszont beszédében Matolcsy György jegybankelnököt.

Bírálta azt is, hogy Orbán Viktor példaként hozott egy fogorvosnőt, aki Athéntól Spártáig futott, de egy szót sem szólt azokról "a százezrekről, akik Budapesttől Londonig voltak kénytelenek elszaladni".

Az is a gyengülést mutatja, hogy öt év kétharmados kormányzás után még mindig másra mutogatnak - jegyezte meg az MSZP alelnöke.

Fodor Gábor: nem lehet a gyűlöletre építeni Magyarországot

A Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke szerint a gyűlöletre nem lehet Magyarországot építeni, a kirekesztéstől nem fejlődik a gazdaság, az országnak nem újabb ellenség-, hanem jövőkép kell.

Fodor Gábor a kormányfő évértékelő beszédére reagálva az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a magyar polgárok válaszokat várnak Orbán Viktortól "szóvirágok és gyűlöletkeltés" helyett, és csak egy gyenge miniszterelnök mutogat a bevándorlókra, Európára és a liberálisokra, amikor nem tud elszámolni saját kudarcaival.

A munkahelyteremtéssel kapcsolatban azt közölte, erről nem beszélni kell, hanem csinálni, és minden szakértő egyetért abban, hogy a közmunkaprogram "kaotikus kudarc", ami nem vezet vissza az elsődleges munkaerőpiacra.

"Örülök, hogy Orbán Viktor legalább említés szintjén érintette a szegénységet - ezek szerint őt elkerülte az Emmi listája, ami tiltja a szó használatát. Kár, hogy nem tette hozzá, hogy Magyarországon a súlyosan nélkülözők aránya az EU-átlag háromszorosa, a gyerekek több mint 40 százaléka szegény az Eurostat adatai szerint" - írta a pártelnök.

Fodor Gábor szerint amit a miniszterelnök a gazdaságról elmondott, az a polgárok "nyílt provokációja". "Arról beszél, hogy nem külföldről felvett hitelből nő a magyar gazdaság, miközben ma titkosították 30 évre Paks bővítését, ami generációkra adósítja el hazánkat" - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a miniszterelnök sok mindenről nem beszélt: szerinte Orbán Viktor nem tud "elszámolni" arról, hogy kik a kitiltási botrányban érintett emberek, hogyan vezetheti az adóhatóságot továbbra is Vida Ildikó, illetve nem szólt "tisztán" abban a kérdésben, hogy Putyint vagy az Európai Uniót választja.Együtt: egy fáradt és hazug miniszterelnök beszélt a semmiről

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint szomorú volt látni egy "fáradt és hazug" miniszterelnököt, amint egy órán át beszélt a semmiről - reagált Orbán Viktor pénteken tartott évértékelőjére az ellenzéki párt elnöke.

Szigetvári Viktor pártja nevében kikérte maguknak, hogy a kormányfő sem a korrupcióról, sem a nyomorról, sem az "országot uraló" reménytelenségről nem ejtett szót. Úgy összegzett, hogy egy gyengülő Magyarország fáradt, megtört miniszterelnöke beszélt, aki képtelen a korrekcióra. "Orbán Viktor nagyobb sebességfokozatba kapcsolt és így megy tovább a szakadék felé" - jelentette ki.

Leszögezte: pártjuknak viszont az a feladata, hogy még keményebben küzdjenek a korrupció ellen és, hogy leleplezzék az igazságszolgáltatást, amelyik "asszisztál Orbán Viktor és korrupt környezete lopásaihoz". Emellett folytatni akarják a felkészülést, hogy maguk is részei legyenek egy kormányváltó alternatívának - mondta.

Jobbik: politikai háború helyett érdemi kormányzásra lenne szükség

A Jobbik elnöke szerint a kormányfő ahelyett, hogy érdemi kormányzásra térne át, csúcsra járatja a politikai háborút.

Vona Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta Orbán Viktor évértékelőjére reagálva, hogy annak legfontosabb újdonsága a harcba szólító hangnem volt, ami a Fideszen belüli baj bizonyítéka. A beszéd végére utalva azt mondta: Magyarország ősz óta lényegében felébredt, így inkább úgy fogalmazna: "jó reggelt, Orbán Viktor, jó éjszakát, Fidesz!".

Az ellenzéki pártvezető szerint Magyarországnak higgadt, érdemi és konstruktív vitákra volna szüksége és nem politikai hidegháborúra, "nyers és erőszakos kampányolásra, a közszolgálati médiában nem egyszer tapasztalható üres sikerpropagandára".

Vona Gábor az évértékelőt nem a miniszterelnök, hanem a Fidesz elnökének elbizonytalanodott, feszült belső pártegyeztetésének minősítette és azt is megjegyezte: nem véletlen, hogy valódi kérdésekről - oktatásról, egészségügyről, elvándorlásról, szabadkereskedelmi egyezményről - nem volt szó.

A korrupció kérdésköréről pedig azt mondta: évek óta tart a vita a Fidesz és az MSZP között, hogy ki a korruptabb, szerinte viszont "egyik kutya, másik eb".

A Jobbik elnöke kifogásolta, hogy Orbán Viktor "mézesmadzagot húzott el" a középosztály előtt, akiket szerinte ő maga taszított kilátástalannak tűnőbe. Ezt ahhoz hasonlította, mint amikor egy zsebtolvaj néhány óra elteltével limonádéra hívja korábbi áldozatát. Kitért arra is: a középosztályt nem politikai lojalitás alapján, érdekelvűen kell építeni, hanem alulról, az érdemek alapján. Ez jelentheti a polgári Magyarországot - jelentette ki.

Vona Gábor szólt arról is, hogy a politikai világ és az emberek elszakadtak egymástól, s a változás érdekében hirdette meg pártja az önkéntesség évét és országos aláírásgyűjtését.

PM: a sikertörténet csak a kiváltságosoké


A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az Orbán Viktor pénteki évértékelőjében megfogalmazott sikertörténet csak "a kiváltságosokra" vonatkozik.

Amikor a kormányfő gazdasági sikertörténetről beszél, akkor az emberek a bőrükön érzik, hogy a sikertörténet csak azokra a kiváltságosokra vonatkozik, akik közel állnak Orbán Viktorhoz és a Fideszhez - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja a miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva.

Az ellenzéki politikus hozzátette: amikor a miniszterelnök sikeres Magyarországról beszél, akkor pontosan lehet tudni, hogy "Európa a kormányunkat megveti", korábbi barátunk, Lengyelország elfordult tőlünk, Oroszország és annak elnöke, Vlagyimir Putyin pedig "csak kihasználja hazánkat".

Szabó Rebeka kijelentette: a veszprémi időközi választás megmutatta, hogy a magyar emberek átlátnak a szitán, nem kérnek "a hamis álomvilágot tükröző" évértékelő beszédekből és "az orbáni hazugságnak" hamarosan vége lesz Magyarországon.

LMP: a kabinet a dolgozói szegénység kormánya

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a dolgozói szegénység országává tette Magyarországot, ahol Európában a legnagyobb a jövedelemkülönbség a legkevesebbet és a legtöbbet keresők között.

Schiffer András társelnök pénteken a kormányfő évértékelő beszéde utáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a polgári kormányzás kizárja, hogy a politikát üzleti alapon űzzék. A kabinet szerinte csak néhány családot kíván feltőkésíteni - közöttük említette "a Mészáros, a Garancsi és a Vajna családot" -, míg a keményen dolgozók csak pórul jártak az elmúlt években.

A politikus bírálta Orbán Viktornak a foglalkoztatás bővülésére vonatkozó kijelentéseit is, mert szerinte mindössze 40 ezer valódi, válságálló munkahely jött létre, az is jórészt annak köszönhető, hogy "a választási évben kiszórták a fejlesztési forrásokat".

Kijelentette: az oktatás, valamint a kutatás-fejlesztés támogatásával lehetne versenyképesebbé tenni az országot, nem pedig a bérek leszorításával, a fontos ágazatoktól azonban a kormány csak elvonja a forrásokat.

Az LMP társelnöke pártja javaslatait ajánlotta a kormányfő figyelmébe: a progresszív adózás visszaállítását, egy olyan munka törvénykönyvét, amely védi a dolgozókat és béremelést, elsősorban a közszférában.

Közölte azt is: ha "nem sikk" eltitkolni a jövedelmeket, akkor támogassák pártja azon kezdeményezését is, amely a politikusok vagyongyarapodásának áttekintését szolgálja. Schiffer András emellett a külpolitikában is paradigmaváltást szorgalmazott.

A címlapról ajánljuk