eur:
394.3
usd:
370.43
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Orbán Viktor értékelte az évet - a nap hírei

A következő éveknek a minden nap keményen dolgozó emberekről kell szólniuk - jelentette ki évértékelőjén a miniszterelnök. Harminc évig lehetnének titkosak a paksi bővítés egyes adatai.

A következő éveknek a minden nap keményen dolgozó emberekről kell szólniuk - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében célként fogalmazta meg, hogy mindenki, aki dolgozik, meg tudjon élni és egyre könnyebben tudjon megélni a munkájából. Hangsúlyozta: ezért fog nőni a kétgyermekes családok adókedvezménye, otthonteremtési program indul, folytatódnak az életpályamodellek, emelkedik a háziorvosok juttatása, új óvodák épülnek, új szakmunkásképző rendszert alakítanak ki, valamint ingyenes közétkeztetés lesz a gyermekeknek.

A Fidesz támogatja a kabinet törekvéseit - így reagált a kormánypárt a miniszterelnök évértékelő beszédére. A Jobbik szerint Orbán Viktor az érdemi kormányzás helyett politikai háborút folytat, miközben Magyarországnak higgadt, érdemi és konstruktív vitákra volna szüksége. Az MSZP úgy vélte: a miniszterelnök csak a vágyait sorolta fel, miközben a kormánypárt gyengül és válságban van. Az LMP szerint a kormány a dolgozói szegénység országává tette Magyarországot, ahol Európában a legnagyobb a jövedelemkülönbség a legkevesebbet és a legtöbbet keresők között.

Harminc évig lehetnének titkosak a paksi bővítés egyes adatai a törvényalkotási bizottság által elfogadott módosítás alapján. Az ellenzék bírálta a változtatást, amely kimondja: a többi között nemzetbiztonsági okokból nem ismerhetők meg az orosz és a magyar kijelölt szervezetek és alvállalkozóik által kötött szerződésekben szereplő üzleti és műszaki adatok, valamint a megvalósítási megállapodások és az egyezmény előkészítésével kapcsolatos adatok.

A DRB bankcsoport és a Buda-Cash Brókerházzal összefüggő feladatok összehangolásáról tárgyaltak pénteken több minisztérium, a garanciaintézmények és a jegybank képviselői. Az MNB bejelentette: törvénymódosítást kezdeményez a felügyeleti rendszer további szigorítására. A résztvevők áttekintették azt is, hogy a jegybank által most feltárt visszaélésekhez hasonló esetek miképpen előzhetőek meg hatékonyabban.

A jövő héten kezdődik az elszámolás a devizahiteles ügyfelekkel - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A jelzálogalapú devizahiteleseknek március 2-a és április 30-a között kell megkapniuk a pénzintézet tájékoztató levelét az elszámolás és a forintosítás részleteiről, míg a nem jelzálogalapú hitelek felvevői az elszámolásról kapnak majd tájékoztatást. A hitelintézeteknél 2,4 millió, a pénzügyi vállalkozások ügyfeleivel együtt 3 millió szerződést is érinthet az elszámolás.

Az idén ötszáz dolgozóval bővíti a jelenlegi 1400 fős létszámot, valamint új oktató- és szolgáltató-központot hoz létre a General Motors és leányvállalata, az Opel Magyarországon. Az összesen 1,7 millió eurós beruházást az Opel csoport kormányzati kapcsolatokért felelős európai alelnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be. A tájékoztatón Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is részt vett.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság az energiaszabályozással kapcsolatban. Brüsszel álláspontja szerint a magyar gyakorlat több eleme nem egyeztethető össze a belső energiapiaci előírásokkal. A BruxInfo szakportál azt írta: a mostani eljárásnak nincs köze az árszabályozáshoz és így a rezsicsökkentéshez sem.

Az Európai Unió fővárosai közül Budapesten volt a legolcsóbb az áram és Bukarest után a második legalacsonyabb a földgáz euróban számított lakossági átlagára januárban. Ezt az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján. A szakértők az uniós tagországok fővárosaiban és a Belgrádban élő átlagfogyasztók által fizetett energiaárakat hasonlítják össze 2013 nyara óta az Eurostat adatai alapján.

Támogatja az Európai Ügyészség létrehozását a korrupció ellenes harc érdekében az igazságügyi miniszter. Trócsányi László az Európai Bizottság igazságügyekért is felelős biztosával egyeztetett erről Budapesten. Vera Jourová szorgalmazta, hogy a gazdasági társaságok irányító testületeiben érvényesüljön a nemek közötti egyensúly, valamint az ennek megvalósítását célzó irányelv tervezetéhez kért magyar támogatást.

A tervek szerint jövő januártól elindulhat a szociális dolgozók új életpályamodellje. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Szolnokon hangsúlyozta: a tavaly bevezetett bérpótlék-rendszer remélhetően az idén újabb emeléssel lesz kiegészíthető. Hozzátette: a fogyatékkal élő és idős embereket gondozó bentlakásos intézmények megújítására a következő 6 éves időszakban 5 milliárd forintot szán a kabinet.

Formai okok miatt elutasította a jövő évi előre hozott országgyűlési választásról szóló népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az aláírásgyűjtő ívet egy magánszemély nyújtotta be. A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a szervező a kérdést ismételten benyújthatja.

A közösségi közlekedés koncepcióját kidolgozó miniszteri biztossá nevezte ki Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ volt vezérigazgatóját a nemzeti fejlesztési miniszter. Vitézy Dávid feladata lesz a többi között a közösségi közlekedési szolgáltatások hatékonyabb összehangolását célzó intézkedések feltérképezése. Javaslatokat kell kidolgoznia a tarifarendszer egységesítésére és ügyfélbarátabbá tételére is.

Megkezdődött az utasforgalom nélküli próbaüzem az 1-es villamos új szakaszán. A villamosvezetők oktatása várhatóan 10 napot vesz igénybe. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta az engedélyt a Rákóczi-hídon átvezetett és meghosszabbított szakaszra az utasforgalom nélküli közlekedés megkezdéséhez. A közlekedési hatóság jóváhagyása után, várhatóan már márciusban utazni is lehet majd az 1-es villamos újbudai szakaszán.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×