eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Tüntettek a leállt Ikarus gyár dolgozói - 25 éve történt

1990. február 26. hétfő: Horvátországnak legyen joga kiválni a jugoszláv szövetségből - ezt is követelte hétvégi zágrábi alapító kongresszusán a Horvát Demokratikus Szövetség. Táviratban üdvözölte Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök a szlovákiai Független Magyar Kezdeményezés mozgalom első kongresszusát.

Horvátországnak legyen joga kiválni a jugoszláv szövetségből. Egyebek mellett ezt követelte hétvégi zágrábi alapító kongresszusán a Horvát Demokratikus Szövetség. Horvátország legnagyobb független politikai pártjának kongresszusán jelen volt több olyan nyugaton élő horvát emigráns is, akiknek évekig tilos volt belépniük Jugoszláviába. Franjo Tudjman pártelnök nyitóbeszédében kijelentette, hogy pártja a horvát nép önrendelkezéséért és a horvát állam szuverenitásáért fog küzdeni. A kongresszus radikális demokratikus változásokat és sürgős gazdasági reformokat, így a horvátországi állami tulajdon privatizálását is követelte.

Táviratban üdvözölte Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök a szlovákiai Független Magyar Kezdeményezés mozgalom első kongresszusát. A csehszlovák államfő táviratában azt hangsúlyozta: a szlovákiai magyar mozgalom etikus és politikus hozzáállása lehetővé teszi a közép-európai nemzetek közeledését és humánus együttélését.

Kormányzati közbelépést, átgondolt gazdasági döntéseket követeltek a Parlament előtti Kossuth téren a nemrég leállt Ikarus gyár 100 busszal felvonuló dolgozói. A vállalat alkalmazottainak petícióját az Ikarus szakszervezeti bizottságának titkára, Kovács György adta át a Parlamentben Kiss Ernő államtitkárnak, a Minisztertanács hivatala elnökének. A demonstrálók közölték, megértik, hogy a rubelelszámolású országokba, így a Szovjetunióba csökkenteni kell a szállításokat, de figyelmeztettek, hogy szerintük a gyártósorok leállítása a nyugati megrendelések teljesítését is veszélyezteti.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Kft. által február közepén készített választási felmérés tapasztalatait ismertették a Duna Intercontinental Szállodában rendezett sajtótájékoztatón. Hann Endre, a Medián Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a mintavétel 1200 személyre terjedt ki. A felmérésben megkérdezettek 51 százaléka állította, hogy elmegy a választásokra, 27 százalékuk pedig "valószínűleg igen"-nel felelt. A közvélemény-kutatás ezúttal a pártszimpátiát mérte, nem azt, hogy a mérés napján ki melyik pártra voksolna. Az értékelhető választ adók - 1168 személy -, 23,8 százaléka az MDF-fel, 18,4 százaléka pedig az SZDSZ-szel rokonszenvez. Ezt a két pártot az FKgP 15,9 százalékkal, az MSZP 9,9, a Fidesz 9,8, az SZDP 5,2 százalékkal követi. A további négy párt rokonszenvindexe nem érte el a négy százalékot.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×