eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin

Pákh Imre továbbra is nyitott a Golgota eladására

Továbbra is nyitott a Munkácsy-trilógia harmadik darabja, a Golgota című festmény eladására Pákh Imre, a kép tulajdonosa, aki erről csütörtökön beszélt az MTI-nek azután, hogy bejelentették: a magyar állam megvásárolta a Krisztus Pilátus előtt című alkotást egy kanadai galériától.

A New Yorkban élő magyar műgyűjtő, akit telefonon Kijevben ért utol csütörtök délután az MTI, a Krisztus Pilátus előtt című kép megvásárlásáról azt mondta: nagyon örvendetes hír, és reményt ad arra, hogy egyben tudják tartani a trilógiát.

Pákh Imre megerősítette, hogy komoly - lapértesülések szerint 10 millió dolláros (mintegy 2,7 milliárd forintos) - ajánlatot kapott a Golgotára egy orosz milliárdostól, de - mint fogalmazott - "a képet még nem adtam el".

Ismét megerősítette azt a korábban többször hangoztatott álláspontját, hogy a trilógiát egyben kell tartani és Debrecenben kell együtt tartani.

"Ha a magyar kormány nyélbe ütötte az üzletet a kanadaiakkal, akkor minden bizonnyal leülünk tárgyalni a Golgota sorsáról. Erre én nyitott vagyok" - mondta Pákh Imre.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtök délelőtt Debrecenben jelentette be, hogy a magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását, így hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Debrecenben

Balog Zoltán elmondta, hogy a Munkácsy-kép megvásárlását két fontos döntés előzte meg: a Hamilton Galéria igazgatótanácsa hozzájárult az eladáshoz, a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja pedig rendelkezésre bocsátotta a kép vételárát. Hozzátette: a kép megvásárlásáról szóló szerződést március végén írják alá.

A Déri Múzeum Munkácsy termében jelenleg is látható a trilógia két darabja, a Golgota és az Ecce Homo, a harmadik monumentális méretű kép helyét azonban a tavalyi elszállítása óta üresen hagyták.

Balog Zoltán a Krisztus Pilátus előtt című kép vételi árát nem árulta el. Beszámolt viszont arról, hogy a magyar állam meg akarja vásárolni a Golgotát is, amely jelenleg a New Yorkban élő magyar műgyűjtő, Pákh Imre tulajdonában van. Pákh Imrével a miniszter megbízásából Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója tárgyal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×