INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Pákh Imre továbbra is nyitott a Golgota eladására

InfoRádió / MTI
Továbbra is nyitott a Munkácsy-trilógia harmadik darabja, a Golgota című festmény eladására Pákh Imre, a kép tulajdonosa, aki erről csütörtökön beszélt az MTI-nek azután, hogy bejelentették: a magyar állam megvásárolta a Krisztus Pilátus előtt című alkotást egy kanadai galériától.

A New Yorkban élő magyar műgyűjtő, akit telefonon Kijevben ért utol csütörtök délután az MTI, a Krisztus Pilátus előtt című kép megvásárlásáról azt mondta: nagyon örvendetes hír, és reményt ad arra, hogy egyben tudják tartani a trilógiát.

Pákh Imre megerősítette, hogy komoly - lapértesülések szerint 10 millió dolláros (mintegy 2,7 milliárd forintos) - ajánlatot kapott a Golgotára egy orosz milliárdostól, de - mint fogalmazott - "a képet még nem adtam el".

Ismét megerősítette azt a korábban többször hangoztatott álláspontját, hogy a trilógiát egyben kell tartani és Debrecenben kell együtt tartani.

"Ha a magyar kormány nyélbe ütötte az üzletet a kanadaiakkal, akkor minden bizonnyal leülünk tárgyalni a Golgota sorsáról. Erre én nyitott vagyok" - mondta Pákh Imre.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtök délelőtt Debrecenben jelentette be, hogy a magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását, így hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Debrecenben

Balog Zoltán elmondta, hogy a Munkácsy-kép megvásárlását két fontos döntés előzte meg: a Hamilton Galéria igazgatótanácsa hozzájárult az eladáshoz, a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja pedig rendelkezésre bocsátotta a kép vételárát. Hozzátette: a kép megvásárlásáról szóló szerződést március végén írják alá.

A Déri Múzeum Munkácsy termében jelenleg is látható a trilógia két darabja, a Golgota és az Ecce Homo, a harmadik monumentális méretű kép helyét azonban a tavalyi elszállítása óta üresen hagyták.

Balog Zoltán a Krisztus Pilátus előtt című kép vételi árát nem árulta el. Beszámolt viszont arról, hogy a magyar állam meg akarja vásárolni a Golgotát is, amely jelenleg a New Yorkban élő magyar műgyűjtő, Pákh Imre tulajdonában van. Pákh Imrével a miniszter megbízásából Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója tárgyal.

A címlapról ajánljuk