INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Előzetes letartóztatásba helyezték a NAV munkatársaira támadó férfit

InfoRádió / MTI
Elrendelte a bíróság csütörtökön az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki hétfőn késsel támadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két intézkedő munkatársára Budapesten, és egyik áldozata a helyszínen meghalt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság harminc napra helyezte előzetesbe a korábban pszichiátriai kezelés alatt álló férfit, és elhelyezésére az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki - közölte a Budai Központi Kerületi Bíróságon megtartott tárgyalás után újságírókkal Benő László, a gyanúsított kirendelt védője.

Az ügyvéd hangsúlyozta: orvosi papírok nem álltak ugyan a bíróság rendelkezésére, ám a férfinak a nyomozás során tett vallomása és a bíróság előtti nyilatkozata alapján egyértelművé vált, hogy pszichiátriai kezelést igénylő "mentális talajvesztés" állapotában van.

Hangsúlyozta, hogy a védence története, ami egy ember halálához, illetve egy másik ember súlyos sérüléséhez vezetett tragikus és sokkoló. A férfi csendben olyannyira leépült, hogy most úgy robbant, "mint egy időzített bomba". Felidézte, hogy az egyébként korábban szobafestő-mázolóként dolgozó férfi másfél éve remeteként élt a szobájában, nem kommunikált senkivel, nem szólalt meg, "egy párhuzamos világban élt". Az ügyvéd szerint "ez valahol a környezete, illetőleg azoknak az orvosoknak is a felelőssége, akik hagyták, hogy a történet idáig fajuljon".

Az ügyvéd közölte, a férfi azt vallotta: megkérte az adóellenőröket, hogy hagyják el a szobáját. A további beszélgetés tartalmáról ugyanakkor már nem számolt be védence, így egyelőre az sem derült ki, hogy miként került elő a kés.

Kérdésre válaszolva elmondta: a revizorok azért mentek ki hozzá ellenőrzésre, mert adóhátraléka keletkezett, és a NAV által küldött hivatalos leveleket sem vette át.

Hozzátette: a büntetés kiszabása szempontjából lényeges körülmény az, hogy a gyanúsított milyen mentális állapotban volt a bűn elkövetésekor - mondta Benő László.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, hogy hétfőn a főváros XX. kerületében, a Géza utca egyik társasházában történt a bűncselekmény. A gyanúsított, egy 35 éves férfi késsel többször megszúrta a NAV két intézkedő munkatársát. A támadás következtében egyikük a helyszínen életét vesztette, másikukat pedig kórházba vitték. A támadót a rendőrök a helyszínen elfogták.

A címlapról ajánljuk