eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egészségügy: együtt is indulhat az életpályamodell és a bérkiegészítés

Egyeztetés kérdése, hogy az orvosi életpályamodell és a szakorvosi bérminimumról szóló javaslat együtt lépjen életbe - mondta az InfoRádiónak az egészségügyért felelős államtitkár. A szakmai szervezetek szerint csak így lehetne megakadályozni az orvoselvándorlást.

Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: elkészült a javaslat a rezidensképzés központosításáról, és a szakorvosi ösztöndíjról, szeretnék, ha még idén döntés születne erről.

Az államtitkárság - ezzel párhuzamosan - március végéig dolgozza ki a szakorvosi bérkiegészítésről szóló javaslatot. Erre a növekményre azért van szükség, mert - a tervezet szerint - a rezidenseknek a szakvizsga után beépül a munkabérükbe a százezer forintos Markusovszky-ösztöndíj, így pedig magasabb fizetésért dolgoznának a több éve praktizáló szakembereknél.

A bérfeszültség kiküszöbölésének részleteiről még nem döntöttek - mondta Zombor Gábor. Az államtitkár szerint az életpályamodell bevezetése a lehetséges megoldások egyike, de ragaszkodnak ahhoz, hogy ezért cserébe, az orvosok is vállalásokat tegyenek. Ilyen feltétel lehet, hogy az érintett doktorok nem fogadnak el hálapénzt.

"Egységes orvosi életpályamodellt nem lehet csinálni, csak a szakdolgozókra és azokra az orvosokra lehet életpályamodell-szerű feltételrendszert kialakítani, akik közintézményben dolgoznak, akik főállásban dolgoznak, hiszen nagyon sok jogviszony van. Ezért mondjuk azt, hogy ez egy olyan megoldás lehet, ami ezt a bérfeszültséget kezelheti, és ez egy önkéntes megállapodás lenne az állammal a szakorvosok részéről, akik ezt vállalják, hogy hasonló feltételekkel kapnak plusz juttatást, de vállalnak is érte valamit".

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Bélteczki János korábban az InfoRádiónak azt mondta, hogy a tervezett szakorvosi bérminimum csak egy életpályamodell bevezetésével együtt lenne képes megakadályozni a doktorok elvándorlását.

"A migráció fő hajtóereje a jelenleg tízszeres bérkülönbség, ezért az, hogy 100 ezer forinttal elindítjuk mondjuk a bérfelzárkóztatást, csak akkor tartjuk kielégítőnek és eredményesnek, hogy csökkentse ezt a migrációt, ha a végső cél az, hogy elérjük a nyugati bérek harmadát, negyedét. Nyilván ez egy politikai döntés".

Az egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: tárgyalhatnak a szakmai szervezetekkel a szakorvosi bérkiegészítésről, az azonban biztos, hogy ez nem az alapbérbe épül be. Zombor Gábor megjegyezte: ha döntés születik az életpályamodellről, akkor a kormány hatásköre lesz megszabni, hogy az a bérkiegészítéssel egy időben lép-e életbe.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×