INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Egészségügy: együtt is indulhat az életpályamodell és a bérkiegészítés

Infostart / InfoRádió
Egyeztetés kérdése, hogy az orvosi életpályamodell és a szakorvosi bérminimumról szóló javaslat együtt lépjen életbe - mondta az InfoRádiónak az egészségügyért felelős államtitkár. A szakmai szervezetek szerint csak így lehetne megakadályozni az orvoselvándorlást.

Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: elkészült a javaslat a rezidensképzés központosításáról, és a szakorvosi ösztöndíjról, szeretnék, ha még idén döntés születne erről.

Az államtitkárság - ezzel párhuzamosan - március végéig dolgozza ki a szakorvosi bérkiegészítésről szóló javaslatot. Erre a növekményre azért van szükség, mert - a tervezet szerint - a rezidenseknek a szakvizsga után beépül a munkabérükbe a százezer forintos Markusovszky-ösztöndíj, így pedig magasabb fizetésért dolgoznának a több éve praktizáló szakembereknél.

A bérfeszültség kiküszöbölésének részleteiről még nem döntöttek - mondta Zombor Gábor. Az államtitkár szerint az életpályamodell bevezetése a lehetséges megoldások egyike, de ragaszkodnak ahhoz, hogy ezért cserébe, az orvosok is vállalásokat tegyenek. Ilyen feltétel lehet, hogy az érintett doktorok nem fogadnak el hálapénzt.

"Egységes orvosi életpályamodellt nem lehet csinálni, csak a szakdolgozókra és azokra az orvosokra lehet életpályamodell-szerű feltételrendszert kialakítani, akik közintézményben dolgoznak, akik főállásban dolgoznak, hiszen nagyon sok jogviszony van. Ezért mondjuk azt, hogy ez egy olyan megoldás lehet, ami ezt a bérfeszültséget kezelheti, és ez egy önkéntes megállapodás lenne az állammal a szakorvosok részéről, akik ezt vállalják, hogy hasonló feltételekkel kapnak plusz juttatást, de vállalnak is érte valamit".

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Bélteczki János korábban az InfoRádiónak azt mondta, hogy a tervezett szakorvosi bérminimum csak egy életpályamodell bevezetésével együtt lenne képes megakadályozni a doktorok elvándorlását.

"A migráció fő hajtóereje a jelenleg tízszeres bérkülönbség, ezért az, hogy 100 ezer forinttal elindítjuk mondjuk a bérfelzárkóztatást, csak akkor tartjuk kielégítőnek és eredményesnek, hogy csökkentse ezt a migrációt, ha a végső cél az, hogy elérjük a nyugati bérek harmadát, negyedét. Nyilván ez egy politikai döntés".

Az egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: tárgyalhatnak a szakmai szervezetekkel a szakorvosi bérkiegészítésről, az azonban biztos, hogy ez nem az alapbérbe épül be. Zombor Gábor megjegyezte: ha döntés születik az életpályamodellről, akkor a kormány hatásköre lesz megszabni, hogy az a bérkiegészítéssel egy időben lép-e életbe.

Hanganyag: Seres Gerda

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk