eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az ügyészség visszautasítja a bíróság kritikáit

Visszautasítja a Pest Megyei Főügyészség a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében a Budapest Környéki Törvényszék által a vádhatóság felé megfogalmazott kritikákat.

Szabó Ferenc Pest megyei főügyész csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: azok a kritikák, amelyeket az ügyészség felé megfogalmaztak, "indokolatlanok, számos elemükben valótlanok, de mindenképpen rosszindulatúak". Ezt visszautasítjuk - fűzte hozzá.

Mint elmondta, a bíróság az ügyészség szemére vetette, hogy nem szerzett be minden bizonyítékot, így azokat a bíróságnak kellett pótolnia. Szabó Ferenc hangsúlyozta: a nyomozás során minden létező bizonyítékot beszereztek, megalapozott vádemelés történt. Ezek a bizonyítékok olyan zárt láncolatot alkottak, amelyek egyértelműen arra mutattak, hogy a vádbeli cselekmények megtörténtek - fűzte hozzá a főügyész.

A Budapest Környéki Törvényszék kedden háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek kimondva egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentették őket. Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította - 2013. február 20-tól őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba kerültek -, a büntetést letöltöttnek tekinti. A bíróság az elsőrendű vádlott apa és a másodrendű vádlott anya előzetes letartóztatását megszüntette és elrendelte azonnali szabadlábra helyezésüket.

Szabó Ferenc a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy sokat látott rendőrök és ügyészek sem találkoztak még ilyen horrorisztikus történettel, mint amilyen a szigetszentmiklósi ügyből körvonalazódott.

Emlékeztetett, a vád lényege szerint egy házaspár a három gyermekét horrorisztikus körülmények között nevelte, és ezen túlmenően szexuális erőszakos cselekményeket követtek el velük szemben. Arra is kényszerítették a gyerekeket - akik a vádbeli időszakban kilenc, tíz, illetve tizenkét éves voltak -, hogy egymással is "ilyen szexuális cselekményeket kövessenek el".

A nyomozás egy évig folyt, és az ilyenkor szokásosnál is alaposabb és kiterjedtebb volt. Éppen azért, mert olyan dolgok kezdtek körvonalazódni, ami minden képzeletet meghaladt - mondta a megyei főügyész.

Szabó Ferenc közölte, a nyomozás során igazságügyi pszichológus szakértők vizsgálták meg a gyerekeket, és ezek a vizsgálatok a szexuális abúzus megtörténtét valószínűsítették. Továbbá poligráfos vizsgálatnak vetették alá a szülőket, és ez mind az apánál, mind az anyánál egyértelműen jelezte azt, hogy "tagadásukkal szemben elkövették a későbbi vádban foglalt cselekményeket".

Az igazságügyi orvosszakértők vizsgálata szerint a gyermekekkel szemben a vádbeli szexuális cselekményeket elkövették - fűzte hozzá.

Szabó Ferenc elmondta, hogy az ügyészség az elsőfokú ítélet kihirdetése után fellebbezést jelentett be a felmentés miatt, de elsődlegesen az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében. Az ügyészség álláspontja szerint a per során olyan eljárási szabálysértések történtek, olyan egyéb hibák fordultak elő, amelyek alkalmatlanná teszik felülbírálatra a bíróság ítéletét - mutatott rá a főügyész, majd megjegyezte, hogy csak egy megismételt eljárás eredményezhet igazságos döntést.

Mint mondta, emiatt még nem tartottak volna sajtótájékoztatót, de szavai szerint azt nem lehet figyelmen nélkül hagyni, hogy bizonyos kritikák fogalmazódtak meg az nyomozással, az ügyészég munkájával és a váddal kapcsolatosan.

Szabó Ferenc azt mondta, hogy szakmai hibákat vél felfedezni a bíróság munkájában.

Mint kifejtette, furcsának találja, hogy a bíróság kizárta a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szakértői Intézetének pszichológiai szakvéleményét "kompetenciahiány" miatt. Eddig soha senki nem kérdőjelezte meg a kompetenciájukat - jegyezte meg.

Továbbá a főügyész furcsállja azt is, hogy a poligráfos vizsgálatot is kizárták bizonyítékok köréből, és helyette "grafológiai igazságvizsgálatot rendelt el". Grafológust rendelt ki a bíróság annak bizonyítására, hogy igazat mondanak-e a szülők. Ennek alapján megállapították, hogy igazat mondanak - jegyezte meg.

Szabó Ferenc szerint a tárgyalási szakban semmilyen olyan bizonyíték nem került elő, amelynek hiánya valóban lényeges eljárási kifogásként lenne említhető a nyomozással kapcsolatban.

Szólt arról is, a bíróság eljárása oda vezetett, hogy például a legidősebb fiúgyermeket hét alkalommal hallgatták ki az eljárás során, miközben a büntetőeljárási törvény a gyermekek lehető legnagyobb kíméletét írja elő a büntetőeljárás során. A főügyész megjegyezte azt is, hogy a gyerekek azóta is orvosi kezelésre szorulnak.

A keddi ítélethirdetéskor, az indoklás nyilvános részében Szegedi Gyöngyvér a bizonyítás problematikájáról beszélve kiemelte: számos részletet kellett tisztázni, pontosítani, "amit a bíróság meg is tett". Azt vizsgálták, hogy megtörténtek-e, megtörténhettek-e azok a dolgok, amelyeket az alapvád tartalmazott (a vádirat időközben módosult).

Az alapvádiratban sok olyan megállapítás, állítás volt, amelyek számos tisztázandó dolgot vetettek föl, a vád a gyermekek elmondásain alapult, amelyek közül sokat megcáfoltak. "A nyomozás sok részlettel maradt adós, ezeket pótolta a bíróság és nagyon sok pluszbizonyításra került sor" - mondta a bíró.

Beszámolt arról, hogy a nyomozásba elsőként bevont pszichológus szakértő nem volt kompetens, a bíróság így új szakértőt kért fel. A szakember kétséget kizáróan megállapította, hogy nem történt szexuális visszaélés a gyermekek esetében, de valóban elhanyagolták a gyermekeket és fizikailag is bántalmazták őket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×