eur:
393.49
usd:
368.94
bux:
65683.84
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szijjártó: magyarbarát külpolitika kell

Magyarországnak magyarbarát, a magyar érdekeket képviselő, pragmatikus külpolitikát kell folytatnia - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Szijjártó Péter sikersztorinak nevezte hazánk és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági együttműködését és úgy vélte, Törökországnak a jövőben kulcsszerepe lesz a térség energiabiztonságában.

Magyarországnak magyarbarát, magyar érdekeket képviselő, pragmatikus külpolitikát kell folytatnia - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: párhuzamosan azzal, hogy kizárólag a békés megoldás tartható elfogadhatónak Ukrajnában, a magyar kormánynak világossá kell tenni, hogy a szuverenitás, a területi integritás, a nemzetközileg elismert határok nem lehetnek vita tárgyai. Emellett biztosítani kell az energiaellátást, közben pedig a globális tárgyalásokon nem szabad szem elől téveszteni a nemzeti érdekeket.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a Miniszterelnökség mellett a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is jut feladat a Paks2 beruházás előkészítésében.

Hangsúlyozta: a kormány remek üzleteket kötött a korábbi parlamenti felhatalmazások alapján, és Oroszországgal is olyan pénzügyi megállapodás született, amely kifejezetten előnyös Magyarország számára. Hozzátette: olyan komplex beruházásról van szó, amely igényli a folyamatos konzultációt az Európai Bizottsággal.

"A konzultációk egy részén már túl vagyunk, egy részük még előttünk áll, de ezt az élet természetes rendjeként kell felfognunk" - jelezte a diplomácia vezetője.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a klasszikus diplomácia a mai világban már nem önmagárét való cél, hanem a nemzetgazdaság érdekében használt eszköz.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy konkrét ügyekben Magyarország együttműködik majd azzal a szövetséggel, amelyet Ausztria, Szlovákia és Csehország hozott létre.

"Az, hogy valaki a visegrádi négyekhez tartozik, nem jelenti azt, hogy más országokkal ne kereshetne együttműködést és ne kereshetne szövetséget" - fogalmazott.

Azt mondta: energiaügyi kérdésekben lát lehetőséget az együttműködésre. Példaként az észak-déli infrastruktúra kialakítását említette, amelyben szerinte széles körű összefogásra lesz majd szükség. Ugyanakkor úgy vélte: az energiaunióra vonatkozó kérdésekben már nem biztos, hogy azonosak az érdekek. Hangsúlyozta: a magyar álláspont szerint az infrastrukturális fejlesztéseknek meg kell előzniük a közös piac kialakítását, hogy egyáltalán legyen értelme arról beszélni, hol szállítjuk az energiahordozókat.

A török-magyar gazdasági kapcsolatok erősítéséről, a közép-európai energiabiztonság megteremtéséről és az eurázsiai térség geopolitikai helyzetéről szintén beszélt a miniszter.

Hangsúlyozta, a török miniszterelnök tárgyalásain fontos célként fogalmazódott meg a két ország közötti 5 milliárd dolláros áruforgalom elérése. Emlékeztetett arra, hogy tavaly csaknem 12 százalékkal nőtt a magyar export Törökországba, így a magyar kivitel elérte a 2 milliárd dollárt. Szólt arról is, hogy júliusban megkezdi működését a magyar-török befektetési alap.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Törökország szerepe jelentősen nő a következő időszakban Közép-Európa energiabiztonságának kérdésében, hiszen Oroszország Törökországba fogja szállítani a Déli Áramlatba szánt gázt. Magyarország érdeke, hogy ez az orosz gáz eljusson Közép-Európába. Úgy látja: Kelet-Európában és a Nyugat-Balkánon több beruházás jöhet szóba az orosz gáz Közép-Európába juttatásához. Annak eldöntésében, hogy melyik beruházás valósul meg, Törökországnak kulcsszerepe lesz.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is jelezte, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kapcsolatának számottevő javulására számít.

Szijjártó Péter közölte: 3 új amerikai beruházás várható a közeljövőben, amelyek összességében 510 új munkahelyet teremtenek, értékükben pedig meghaladják a 15 millió dollárt. Ezek közül az elsőt Colin Bell amerikai nagykövettel együtt pénteken jelentik be, egy amerikai nagyvállalat új szolgáltató központot hoz létre Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy már több mint 9 milliárd dollárnyi amerikai beruházás van jelen az országban, amelyek csaknem 90 ezer embernek adnak munkát. Hozzátette: a legtöbb stratégiai együttműködési megállapodást is amerikai cégekkel kötötte a kormány. Szólt arról is, hogy 2013-ban 34, egy évvel később pedig 20 százalékos exportnövekedést ért el az ország, ez mintegy 3 és fél milliárd dollár kivitelt jelent, ami meghaladta az oroszországi exportot is.

Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági együttműködése sikersztori - fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter szerint az új nagykövetek hivatalba lépése politikai szempontból is rendezi Magyarország és az Egyesült Államok viszonyát.

"A nyitott kérdéseket mára lezártuk, nagyon jó időben történt az amerikai nagykövet megérkezése és a magyar nagykövet kiutazása" - mondta a tárcavezető. Szemerkényi Réka nagykövet február 23-án adta át megbízó levelét Washingtonban.

"Remek lehetőség van most arra, hogy a politikai együttműködést visszaemeljük a gazdasági együttműködés szintjére" - jelezte Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a védelmi együttműködés is kiváló a két ország között: Magyarország a NATO megbecsült tagja, afganisztáni szerepvállalását pedig az Egyesült Államok is nagyra tartja. 

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Jövő héten jöhetnek az otthonfelújítási támogatás további részletei - Új felület segíti majd az előzetes kalkulációt

Jövő héten jöhetnek az otthonfelújítási támogatás további részletei - Új felület segíti majd az előzetes kalkulációt

Ahogy már többször írtunk róla, júniustól indul az otthonfelújítási program, amiben június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni. A program elindítását számos szakmai és szakértői egyeztetés előzte meg, a beérkezett javaslatok együttes feldolgozásával készül a pályázati felhívás, amely tervezetének részletei várhatóan már jövő héten megismerhetők lesznek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Emellett az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) kialakít egy felületet, amelynek segítségével a leendő pályázó előzetes kalkulációkat végezhet el a várható költségekről és energiamegtakarításokról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×