eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin

Nem tudnak segélyeket fizetni Siklóson a Buda-Cash ügy miatt

A Buda-Cash ügy miatt zárolták a siklósi önkormányzat számláját is, mintegy 170 millió forintot. Szinte minden kiadást befagyasztottak, és egyelőre nem tudnak segélyeket fizetni. A polgármester a miniszterelnöktől és a nemzetgazdasági minisztertől kér segítséget. Összesen több mint 20 önkormányzat érintett.

"Nagyon el vagyunk keseredve. (...) Csak egy dolgot tudunk tenni: azonnal bankot választunk és reményeink szerint jövő hét elején lesz egy új számlánk" - mondta az InfoRádiónak Marenics János, Siklós polgármestere.

Marenics János azt mondta: nem tudják kifizetni a segélyeket. "Azért nem, mert megérkezett a DRB számlára. A segélyeket akkor tudnánk kifizetni, ha a Magyar Nemzeti Bank holnap vagy holnapután az összes érintett önkormányzat számláját elküldeti a DRB bankkal. Erre nem látok nagyon esélyt a jelenlegi nyomozati szakaszban" - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy holnap Budapestre utazik a két alpolgármesterrel, és három levelet adnak majd át: a miniszterelnöknek, a parlament elnökének és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. A levelekben benne van a tételes kimutatás arról a 172 millió forintról, ami beragadt. Kimutatás arról, hogy milyen célok, pályázati források, be nem fejezett pályázatok, segélyek, különböző tételek vannak benne. "Ezen kívül viszek egy kimutatást arról, hogy a szociális otthonban az idősek, akik befizették egész éves ellátásukat, az is beragadt a számlán. Durván ez elmehet egy 200 millió forintig" - fogalmazott.

A polgármester elmondta, hogy szinte minden kiadást befagyasztottak. Még tankolni tudnak az autókba, de "nem vásárolhat senki semmit. Az állam fogja utalni a feladatalapú támogatáshoz szükséges összeget, ez durván 30 millió forint, amiből a béreket ki fogjuk fizetni".

Nagy kérdésnek nevezte azonban, hogy mi van a 150 közmunkással. Az ő esetükben utólagos elszámolás van. "Lehet, hogy itt csúszás lesz a segélyekkel együtt. Ezt nagyon nehéz lesz kezelni. Ettől félek a legjobban, ha ezek az emberek nem kapnak fizetést".

Szerinte a kormánynak ezt komolyan kell venni. "Nem tudjuk, hogy milyen intézkedést hoznak majd. Nemcsak Siklósról van szó. Tőlünk nem messze található Beremend község, amelynek magas adóbevétele van a cementgyár miatt, nekik 200 millió forintjuk ragadt benn, és úgy tudom, még 20 önkormányzat érintett. Egy teljes rendszer állhat le, amennyiben nem születik hamarosan döntés".

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×