eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Czomba Sándor: elindult az ifjúsági garancia program

A kormány elindította a 25 év alatti munkanélküliek foglalkoztathatóságát segítő ifjúsági garancia programot az ország hat konvergencia-régiójában, és hamarosan jelentkezhetnek majd a részvételre a közép-magyarországi térségben is az állást kereső fiatalok - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta: a kormány a 2014-2020 között rendelkezésre álló uniós forrásból az első programok egyikeként elindította az ifjúsági garancia programot, erre a célra az Európai Uniótól 2017 végéig a 4 leghátrányosabb helyzetű régió - Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl - 15 milliárd forintot kapott, ehhez az összeghez a magyar kormány még mintegy 200 milliárd forintot tesz, hogy 2020-ig minden régióban működhessen a program.

Az államtitkár ismertette, hogy az ifjúsági garancia program több lépcsőben valósul meg, a tervek szerint 2017 végéig azokat a fiatalokat szólítják meg, akik legalább 6 hónapja, vagy azon túl regisztrált álláskeresők a rendszerben.

Adataik szerint jelenleg Magyarországon 174 ezer fiatal lenne érintett a programban, az induláskor 3 ezer regisztrált fiatalnak ajánlották fel a munkaügyi szervezetek az ifjúsági garancia programba való belépés lehetőségét a hat konvergencia régióban - mondta az államtitkár.

A megszólított fiatalok levelet kapnak a munkaügyi szervezettől, mindenki számára egyénre szabott tervet dolgoznak ki a részvételre, és ez alapján részesülhet a felkínált lehetőségből, például munkaerő-piaci szolgáltatásban, bértámogatásban, oktatásban, képzésben - fejtette ki az államtitkár.

Czomba Sándor szólt arról, hogy Európában és Magyarországon is hosszú évek óta a munkanélküliség az egyik legsúlyosabb probléma, különösen igaz ez a fiatalok esetében.

Az államtitkár felidézte, hogy Magyarországon az elmúlt három évben a 15-24 éves korosztályban a foglalkoztatási ráta jelentősen javult, a mutató 2009-ben volt mélyponton, akkor 18 százalék körüli értéket mértek, ez 2014. negyedik negyedévében 24,6 százalék lett, és elérte a válság előtti időszaki szintet, és magasabb az uniós átlagnál. A munkanélküliségi ráta ebben a korosztályban 2008-ban nagyjából 20 százalék körül alakult, a válság hatására 2012-re 28 százalék fölé ment, jelenleg 18,3 százalék, szemben a 14-65 éves korosztály 7 százalék körüli értékével.

Czomba Sándor elmondta, hogy az Európai Unióban egy évvel ezelőtt deklarálták az ifjúsági garancia programot. Magyarország a korábbi években sokat tett a fiatalok foglalkoztatásáért - tette hozzá, példaként említette az államtitkár, hogy a munkahelyvédelmi akciótervben 180 ezer fiatal kapott támogatást a foglalkoztatáshoz, az első munkahely garancia program támogatásával jelenleg is 18 ezer fiatal dolgozik, a fiatalok vállalkozóvá válásának programjában 1700 fiatal tud egyéni vállalkozóként önfoglalkoztatóvá válni, a diákmunka keretében két év alatt több mint 40 ezer fiatalt juttattak munkához rövid időtartamra.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×