eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ez tarthatná itthon a fiatal orvosokat?

Támogatható a szakorvosi bérminimum, de csak akkor, ha mellette lesz egy átlátható orvosi életpályamodell - mondta az InfoRádióban a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Bélteczki János hozzátette: ha ez az egészségügyi bérfelzárkóztatás, akkor az nem fog érezhető változást hozni a migráció kérdésében.

Az egészségügyi államtitkárság március végéig dolgozza ki a szakorvosi bérkiegészítésről szóló javaslatot. A növekményre azért van szükség, mert a rezidenseknek beépítik a munkabérébe a szakvizsga után a százezer forintos Markusovszky-ösztöndíjat, ami bérfeszültséget okozna a több évtizede dolgozó, kisebb fizetésű szakorvosoknál.

"Ez első lépésként jó, de mivel a migráció fő hajtóereje a jelenleg tízszeres bérkülönbség, ezért azt, hogy százezer forinttal elindítjuk a bérfelzárkóztatást, csak akkor tartjuk kielégítőnek és eredményesnek ahhoz, hogy csökkenjen a migráció, ha ezt egy orvosi életpályamodell ismertetésével együtt vezetik be" - jelentette ki Bélteczki János.

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke hozzátette: "tehát tudják a kollégák, hogy ez egy első lépés, amelyet megadott ütemezésben követnek a következők és a végső cél az, hogy elérjük a nyugati bérek harmadát, negyedét. Nyilván ez egy politikai döntés. De százezer forintért elvállalni azt, hogy ilyen jellegű megkötésnek tegye ki magát valaki, azt gondolom, naivság" - hangsúlyozta Bélteczki János.

"Vannak szakmák, ahol elképzelhetetlen, hogy százezer forintos pluszért azt mondják, hogy nem fogadnak el semmit. Tudomásul kell venni, hogy szülészet-nőgyógyászat vonatkozásában kollégák tucatjai dolgoznak úgynevezett önkéntes segítői státuszban, ami azt jelenti, hogy bemennek egy hónapban négy-öt alkalommal, fizetés nélkül elvégzik a munkát, ennek fejében a magánbetegeiket beforgatják az OEP finanszírozási rendszerébe, beviszik szülni, császármetszésre. A manuális szakmákban bizonyos helyeken köztudottan fontos szerepet játszik a hálapénz" - emelte ki a szövetség elnöke.

Bélteczki János hozzátette: "százezer forintért a tízszeres bérkülönbségeket áthidaló technikát nem fogja föladni a kollégák többsége. Néhány ezer kolléga el fogja majd fogadni, de ha ez az úgynevezett egészségügyi reform, az egészségügyi bérfelzárkóztatás, akkor azt most meg tudom jósolni, hogy semmiféle érezhető változást nem fog hozni a migráció tekintetében."

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint egyeztetés szükséges a szakorvosi garantált bérminimumról és az orvosi életpályamodell kialakításáról. Szerinte ez azért is lenne sürgető, mert Ausztria minden eddiginél kedvezőbb lehetőségekkel várja a magyar orvosokat.

"A kérdésről csak a médiából hallottam. Annyi bizonyos, hogy egyrészt ezt egy nagyon széles körű szakmai és szakmai-társadalmi egyeztetés tárgyává kell tenni. Másrészt a Magyar Orvosi Kamarának van egy egyértelműen deklarált és közzétett életpályaterve bértáblázattal, abban egyedül és kizárólag az éppen frissen kezdő szakorvosok, illetve végzős rezidensek bére van nagyjából a helyén az ösztöndíjaik révén. Ezt a lépést a fiatalok itthon tartása miatt támogattuk, a továbbiak vonatkozásában viszont már lényeges és ütemezett, kiszámítható bérnövekedésre van szükség, ez szakmai-társadalmi egyeztetés kérdése kell legyen" - hangsúlyozta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

"Az bizonyos nem nyugat-európai, de mindenképpen a hazai szellemi elit, illetve a szellemi foglalkozások átlagához mérhető, ahogy ezt a szakszervezet korábban megfogalmazta: annak két-háromszorosát megjelenítő bérszintekre van szükség" - tette hozzá Éger István.

"Nem tudom értelmezni a Magyar Orvosok Szövetségének elnökének kijelentését, nem egyeztetett velem Bélteczki János. Egyébként a Magyar Orvosi Kamara által évtized óta fennálló és validált életpályatervéről és annak számairól le kellene ülni az érintetteknek tárgyalni. Hangsúlyozom, az érintettek ebben az esetben nem elsősorban az egészségügyi kormányzat vezetői, nem azért mintha meg akarnám őket kerülni, hanem éppen azért, mert őket akarjuk támogatni abban a törekvésükben, amelyet az egészségpolitikai célkiűzésekben megfogalmaznak, mert az jó. De azt egy megfelelő humán erővel lehet csak biztosítani. Ennek a bevédéséhez pedig politikai, pénzügyi támogatás kell, ebben együtt akarunk működni az államtitkársággal. Közösen kell fellépnünk a költségvetés irányába, azt gondolom, a költségvetés jelenleg bír olyan forrásokkal, amelyből ezt fedezni lehetne" - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×