Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Holnaptól leáll az Ikarus - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1990. február 15. csütörtök: A Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok tavaszi gyakorlatairól tárgyalt a szovjet nagykövetség több vezető diplomatájával Csengey Dénes, a Magyar Demokrata Fórum elnökségének tagja.

A Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok tavaszi gyakorlatairól tárgyalt a szovjet nagykövetség több vezető diplomatájával Csengey Dénes, a Magyar Demokrata Fórum elnökségének tagja. Korábban az MDF aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szovjet egységek közül több éppen a választások idején tart lövészeti gyakorlatokat. A szovjet diplomaták válaszukban kifejtették, hogy további lépéseket kezdeményeznek a lőgyakorlatok számának mérséklésére. Ugyancsak elmondták, hogy nem lesznek csapatösszevonások, illetve ha ilyenekre sor kerül, az már előkészület lesz a csapatok kivonásra.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz az ötödik legjelentősebb politikai erő Magyarországon - hangzott el a szervezet sajtótájékoztatóján. A jelenleg több mint ötezer tagot számláló Fidesz vezetői bejelentették azt is: 109 egyéni választókörzetben kezdték meg jelöltjeik számára az ajánlószelvények gyűjtését, és reményeik szerint 70-80 körzetben lehetnek sikeresek a közelgő választásokon. Németh Zsolt, a Fidesz választmányi tagja elmondta, hogy február 18-a és 24-e között tartják az Erdélyi Akadémiát, amelyre 20-25 erdélyi ifjúsági szervezet képviselőit várják, hogy a kelet-európai régió számos társadalompolitikai, gazdasági kérdéséről véleményt cseréljenek.

Kényszerszabadságra küldtek a Csepel Autógyárban több mint hatszáz dolgozót, mert leállították a járműgyártó részleget. Csak az alkatrészgyártó üzemek és gyárrészlegek működnek, azok is részlegesen. A Csepel Autógyár vezetői közölték, azért kellett ezt a döntést meghozniuk, mert legnagyobb forgalmazójuk, az Ikarus Karosszéria és Járműgyár, amely termelésük 85 százalékát veszi át, több mint egy milliárd forinttal tartozik a Csepel Autógyárnak.

Holnaptól leáll az Ikarus valamennyi gyára és leányvállalata, ami azt jelenti, hogy összesen több mint tízezren nem mennek dolgozni. Bóna Imre a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese közölte, hogy nekik is kintlevőségeik vannak, de a munkabeszüntetés fő oka, hogy adminisztratív intézkedéssel a minisztérium leállította a szocialista országokba irányuló járműexportot. Elmondta, hogy nem tudja, mennyi ideig tart majd a kényszerszünet. A dolgozókkal már megállapodtak abban, hogy úgynevezett állásidő-pénzt fizetnek számukra, ami a bérük nyolcvan százalékát jelenti.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.