eur:
395.5
usd:
372.6
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Cenzushoz köthetik a csődvédelmet

Ma kerül a kormány elé a családi csődvédelemről szóló jogszabály tervezete. A Fidesz jövedelemhatárhoz kötné az állami csődgondnok igénybe vételét, amellyel az adós megmenekül a kilakoltatástól, de szigorú felügyelet alá kerül.

A családi csődvédelem bevezetése az adósrabszolgaság megszüntetésének utolsó lépcsője. Nem lesz kötelező, és azokon segít, akiken az eddigi intézkedések nem - mondta Rogán Antal Az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Egy nagyon egyszerű gyakorlat. Arról szól, hogy elengedheti a tartozás egy részét, és köteles is elengedni egyébként a hitelező a hitelfelvevőnek. Két évre egy moratórium következik be a végrehajtás, tehát a kiköltöztetés tekintetében, viszont cserébe egy családi csődgondnok utasításainak megfelelően a hitelfelvevés alá rendeli az életvitelét annak, hogy valóban ki tudja fizetni a banki hiteleket. Ilyen esetben megnézik azt, hogy mi az, ami a családnak a költségeiben valóban kell, például lehet, hogy azt fogják mondani, hogy utazás az egyáltalán nincsen, lehet, hogy autóból nem lehet ekkorát használni, csak kisebbet, és még sorolhatnám. Magyarul egy racionális gazdálkodásra próbálják rábírni a családot annak érdekében, hogy a hiteleit kifizethesse és bizony azt két éven keresztül szigorúan ellenőrzik is. Csak ebben az esetben jár a családi csődvédelem."

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője elmondta, hogy a Fidesz jövedelemhatárhoz kötné a családi csődvédelem igénybe vételének lehetőségét.

"Azt gondolom az a normális, ha ez nem mindenkinek segítség. Hanem az alacsonyabb jövedelműeknek, a szegényeknek ez az igazi segítség. Ezért azt meg fogjuk fontolni a parlamenti vita során, hogy ebben legyen egyfajta jövedelmi vagy vagyonhatár. Hiszen aki igazán gazdag, arra azt tudom mondani, hogy ha ő ilyen helyzetbe kerül, akkor ott nem a családi csődvédelem az elsődleges, hanem akkor a vagyonának egy részét el kell veszítenie, ha korábban rossz döntést hozott, és legfeljebb utána lehet beszélni a családi csődvédelemről."

A KDNP parlamenti frakcióvezetője azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a jogszabálytervezet szerint azok léphetnek be a legfeljebb öt évig tartó csődvédelembe, akiknek kevesebb mint tíz tartozása összesen több mint 200 ezer, de kevesebb mint 40 millió forint összegben. Harrach Péter hozzátette: a kormány szerdán tárgyal a javaslatról, amelyből 2016 elején lehet törvény.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×