eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ideiglenes hulladéktárolót építenek Pakson - 25 éve történt

1990. február 8. csütörtök: A litván Legfelsőbb Tanács törvénytelennek és érvénytelennek minősítette a litván parlament 1940. július 21-i határozatát a Szovjetunióhoz való csatlakozásról. Moszkvában befejeződött az SZKP Központi Bizottságának kettő helyett három napig tartó ülése.

A litván Legfelsőbb Tanács törvénytelennek és érvénytelennek minősítette a litván parlament 1940. július 21-i határozatát a Szovjetunióhoz való csatlakozásról.
A jelenlegi összetételében utolsó ülésszakát tartó, és második napja ülésező litván törvényhozás szinte az SZKP KB-nak a litván kérdésről tartott vitájával egyidőben hozta meg döntését. A határozat elfogadása után a litván törvényhozás hozzákezdett a helyi önigazgatásról szóló törvény tervezetének megvitatásához.

Moszkvában befejeződött az SZKP Központi Bizottságának kettő helyett három napig tartó ülése. A Mihail Gorbacsov által előterjesztett kongresszusi
állásfoglalás-tervezetet hosszú vita után végül jóváhagyta a testület. Az MTI moszkvai irodájának értesülései szerint a módosító javaslatokkal kiegészített dokumentum elfogadása ellen egyedül Borisz Jelcin szavazott, és a KB egy tagja
tartózkodott a voksoláson. Moszkvai megfigyelők szerint a döntéssel Gorbacsov és a peresztrojka egy lépéssel talán közelebb került a célhoz, ám a Központi Bizottság ismét elodázta a reformpártiak és a konzervatívok közötti végső és elkerülhetetlen megmérettetést.

Kárpáti Ferenc honvédelmi miniszter felszólította a szovjet Déli Hadseregcsoport parancsnokát, hogy a februártól április közepéig terjedő időszakban ne tartsanak olyan gyakorlatot, illetve lövészetet, amely a csapatok helyőrségének elhagyásával járna. A szovjet parancsnok elmondta: ebben az időben nagyobb katonai mozgást egyáltalán nem terveztek.

Ideiglenes hulladéktárolót építenek Pakson, miután véglegessé vált az Ófalura tervezett hulladéktároló építésének elmaradása. Erről az atomerőmű vezetése számolt be paksi sajtótájékoztatóján. Maróthy László, nukleáris igazgató közölte az újságírókkal, hogy a kis és közepes erősségű radioaktív hulladék végleges elhelyezését az országhatáron belül kell megoldani, mivel a Szovjetunió csak a legveszélyesebb hulladékot, a kiégett fűnőelemeket veszi vissza Magyarországtól. Maróthy László szerint ezért tovább kell kutatni megfelelő terület, vagyis nagy kiterjedésű vízzáró agyagréteg után, ahol kiépíthető a nukleáris hulladéktemető.



További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×