eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezeket tervezi a Fidesz tavasszal

Új budapesti kórház épülhet, márciusban elindul a nemzeti közműszolgáltató, kiáll a Fidesz a megélhetési bevándorlás visszaszorítása mellett, megvédik a rezsicsökkentést, változtatnak a reklámadón és javítják a közoktatás színvonalát, esetleg úgy, hogy bevezetik a 9 osztályos általános iskolát. A többi között ez az hozadéka a Fidesz-KDNP Mezőkövesden tartott, pénteken záruló frakcióülésének.

Új budapesti kórház építését javasolja a Fidesz-KDNP - közölte a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki mezőkövesdi sajtótájékoztatóján. A kormánypárti képviselőcsoport kihelyezett ülésének helyszínén Rogán Antal tájékoztatott arról is, hogy felhatalmazták a kormányt a nemzeti közműszolgáltató márciusi elindítására.

Az évadnyitó frakcióülésen - amely péntekig tart - megtárgyalt egészségügyi kérdésekről szólva a politikus elmondta: budapesti képviselőik javaslatára - az ellátás színvonalának javítása érdekében - döntöttek egy új, nagy fővárosi kórház szükségességéről. A frakció felkérte és felhatalmazta a kormányt arra, hogy az ehhez szükséges anyagi forrásokat - európai uniós pénzek felhasználásával is - teremtse elő, döntsön az új intézmény helyszínéről és felépítésének ütemezéséről.

Az anyagiakat firtató kérdésre azt felelte, hogy az új, egyfajta egészségügyi központként működő kórház felépítése akár több tízmilliárd forintos beruházás is lehet.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja kérte továbbá a kormányt, fordítson nagyobb figyelmet a megelőzésre, a szűrőprogramokra, különösen a méhnyakrák és a vastagbélrák elleni védekezés esetében - tájékoztatott Rogán Antal.

A kormánypárti frakciószövetség a mezőkövesdi tanácskozásán felhatalmazta a kormányt arra is, hogy márciusban induljon el a nemzeti közműszolgáltató, amely először a Főgáz alapján gázszolgáltatással kezdi meg a működését, de úgy, hogy az egész országban szolgáltathasson - mondta a frakcióvezető.

Hozzátette, arra számítanak, hogy a nonprofit elven működő nemzeti közműszolgáltató olcsóbb lesz, versenyezni tud majd más cégekkel. "Ezzel nemcsak megőrizni (...), hanem folytatni is tudjuk a rezsicsökkentés folyamatát" - jelentette ki. Célként fogalmazta meg egyúttal, hogy legkésőbb 2016-ban a villamos energia területére is kiterjedjen a nemzeti közműszolgáltatás.

Rogán Antal ismertette: Trócsányi László igazságügyi miniszter meghallgatása után arra is felkérte a kormányzatot a frakció, hogy az év végéig tegyen rendet a bírósági végrehajtás területén. "Itt elégedetlenek vagyunk. Azt gondoljuk, hogy olyan végrehajtási eljárásokra van szükség, amelyek átláthatóak, tisztességesek és az emberi méltóságot figyelembe veszik" - hangsúlyozta. Szavai szerint nem államosításra van szükség, de állami felügyeletre igen.

A frakcióülés napirendjén szintén szereplő közoktatási kérdésekről Rogán Antal kifejtette: azonosították azt a súlyosnak tűnő problémát, hogy az általános iskolából kikerülő gyermekek egy jelentős része nem tudja elvégezni a középiskolát, nem szerez képzettséget. "Ez a gimnáziumokba menő tanulóknak a 30 százaléka, a szakoktatás irányába menő tanulóknak pedig közel a 40 százaléka" - jelezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha ezek a diákok nem szereznek végzettséget, akkor a fiatalkori munkanélküliek arányát fogják növelni. Márpedig a kormánynak eltökéltnek kell lennie a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelemben - folytatta -, ezért mindent meg kell tenni az általános iskolai képzés színvonalának javításáért, hogy ne legyen lemorzsolódás sem a gimnáziumokban, sem a szakoktatás és a szakképzés területén.

A mezőkövesdi tanácskozáson több megoldási javaslat is szóba került, de "egyiket sem támogattuk így, ebben a formában" - mondta Rogán Antal, tudatva: azt kérték a kormánytól, dolgozzon ki megoldási javaslatokat, és indítson róluk konzultációt a pedagógusszakmával és -érdekképviselettel, valamint a szülőkkel.
Kérdésre válaszolva a lehetséges megoldási javaslatok között megemlítette az általános iskolai képzés Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök által javasolt meghosszabbítását 9 évre, de erről még Pokorni Zoltán is azt mondta - idézte őt -, hogy ennek bevezetéséhez időre lenne szükség.

A frakcióvezető kérdésre közölte: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a reklámadó ügyében is tájékoztatta a képviselőcsoportot. A miniszter beszámolója szerint - idézte - az Európai Bizottság több kérdéssel és kéréssel is megkereste a kormányt, amelyek egyértelművé teszik a brüsszeli testület kifogásait. "Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kíván indítani a magyar kormány ellen, amennyiben a reklámadóval kapcsolatban nem változtat" - tájékoztatott Lázár János szavai alapján Rogán Antal, aki tudatta: a frakció megadta a miniszter által kért felhatalmazást arra, hogy a kormány az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat folytassa, és dolgozzon ki megoldási javaslatot.Rogán Antal csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP mezőkövesdi frakcióülésének első napján arról beszélt, hogy minden körülmények között meg kell védeni a rezsicsökkentést és javítani kell a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetén. A tanácskozáson a kormányfő kiállt a megélhetési bevándorlás visszaszorításának szükségessége mellett is.

Orbán Viktor - Rogán szavai szerint - a következő 3 és fél év legfontosabb feladatának nevezte a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetének javítását. Elmondása szerint erre úgy kell törekedni, hogy lehetőség szerint munkából minél többen és minél jobban tudjanak megélni. Hozzátette, a kormányzás elmúlt években képviselt céljait fenntartják: segély helyett továbbra is munkát kell adni az embereknek, és törekedni kell a teljes foglalkoztatottság megvalósítására.

Minden körülmények között meg kell védeni a rezsicsökkentést, egyrészt az Európai Unió azon törekvéseivel szemben, amelyek megakadályoznák az irányított energiaárakat, másrészt gondoskodni kell arról, hogy elegendő és olcsó gáz jusson Magyarországra a következő években is - folytatta az elhangzottak ismertetését Rogán Antal.

Tájékoztatása szerint beszéltek arról, hogy az adósrabszolgaságtól sikerült az embereket megvédeni, de ezt a munkát be kell fejezni, és végig kell vinni a bankok elszámoltatását.

A kormányfő fontosnak nevezte - ismertette Rogán Antal -, hogy féken kell tartani az árakat; ezt elérték az elmúlt években, de továbbra is törekedni kell rá. Emellett folytatni kell a munkahelyvédelmi akciótervet, hiszen ezen keresztül tudtak az elmúlt években megvédeni és teremteni nagyon sok munkahelyet, illetve ezzel tudják segíteni a kis- és nagyvállalatokat. A frakcióvezető közlése szerint a tanácskozáson elhangzott, hogy a nemzeti önbecsülés egyre erősödik és a magyar emberek elvárják, hogy mindig, méltó módon álljanak ki a nemzeti érdekekért.

Rogán Antal a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pedig arról beszélt, a frakcióülésen fontos szerepet kapott a megélhetési bevándorlás kérdése. Azt Orbán Viktor szerint nullára kell szorítani, "be kell reteszelni Magyarország ajtaját", egyetlen megélhetési bevándorlóra sincs szükség.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként a HírTV-nek nyilatkozva még szerda este arra is kitért, hogy rugalmas, akár időben is meghosszabbítható gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×