eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lavinariasztás az osztrák Alpokban

Több lavinabaleset is történt az osztrák Alpokban a napokban, vasárnap az ötös skálán a hármas fokozatú lavinariasztás van érvényben Vorarlbergben, Stájerországban, Tirolban és az alsó-ausztriai hegyekben is.

Vasárnap délelőtt lavinaomlás sodort magával a stájerországi Eisenerz város közelében egy húszéves fiút, aki az ilyen veszély elleni mentőhátizsákja segítségével tudott közel 200 méteren keresztül a hótömeg tetején maradni. Társa távolabb volt a lavinától, így őt nem rántotta magával a hógörgeteg.

Vasárnap hajnalban meghalt egy 32 éves nő, akit a vorarlbergi Damülsnél mentettek ki a hó alól az előző délután. A mentőakciót és újraélesztést követően az innsbrucki kórházba szállították a nőt, akit társával együtt a kétezer méteres Portlahorn megmászása után sodort el a lavina. A túrázókat csaknem 200 méteren át vitte magával a hótömeg, amelyet feltehetően maguk indítottak el. A 44 éves férfi már a helyszínen életét vesztette.

Szombat éjszaka megmentettek egy idős férfit, aki nyolc óra hosszat volt a hó fogságában a stájerországi Turnaunál. A túrázó az 1644 méteres Oisching-csúcs megmászása után visszatérőben volt kora délután, amikor a saját maga által elindított lavina csaknem 500 méteren keresztül magával sodorta. A 74 éves férfi nem tudott segítséget hívni, a rendőrséget otthon maradt felesége értesítette a nap végén. A mentőakciót este kilenc órakor tudták csak megkezdeni, a kihűlt férfit kórházba szállították.

Az alsó-ausztriai Hochkarnál szombat délután egy harmincéves férfi szenvedett súlyos sérülést. A lavinát két szabadstílusú síző okozta, akik segítségnyújtás nélkül mentek tovább. A férfit alsó lábszártöréssel szállították kórházba, a két cserbenhagyót még keresi a rendőrség.

A salzburgi Obertauernnél szombaton temetett maga alá lavina két síelőt, akik ugyan ki tudtak keveredni a hó fogságából, de a felszerelésük odaveszett. Salzburg tartományban pénteken és szombaton eddig hat embert ért lavinabaleset, de mindannyian szerencsésen megúszták.

Szintén szombaton a tiroli St. Antonnál szenvedett súlyos sérüléseket egy 34 éves brit férfi, aki letért a kijelölt útvonalról és egyensúlyát elvesztve hat métert zuhant. Az esés indította el a hógörgeteget, amely őt és egy 60 éves honfitársát is magával sodorta. A fiatalabb síelőt kórházba szállították, az idősebbnek nem esett baja. A tiroli Silz környékén szintén lavina sodort magával két huszonévest, ők azonban sértetlenül kerültek ki a balesetből.

A stájerországi hegyimentők szerint főleg az erdőhatár feletti árnyékos lejtőkön van lavinaveszély, ahol nagyobb felületű hóréteg egyszerre indulhat meg. A rendőrség ismét felhívta a túrázók és síelők figyelmet arra, hogy megfelelő felszerelés és kellő tapasztalat hiányában senki se menjen sípályán kívüli terepre.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×