eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Februártól eltűnik a devizahitel

Már ettől a hónaptól rögzített árfolyamon törleszthetik tartozásukat a devizahitelesek. A devizahitelesek törlesztőrészlete májusban, a forinthitelesek törlesztőrészlete pedig ősszel csökkenhet az elszámolási törvény nyomán. Összesen 1 millió 300 ezer család csaknem ezer milliárd forintnak megfelelő összeget kaphat vissza idén bankjától.

"Jó oka volt sok százezer magyar családnak, hogy pezsgőt bontson." Így reagált Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten a Kossuth Rádiónak nyilatkozva az Alkotmánybíróság döntésére, amelynek értelmében nem alaptörvény- ellenesek az úgynevezett első devizahiteles törvények.

"Az egész forintosítást le kell vezényelni, igaz, hogy nem a magyar kormánynak kell ezt megtennie, hanem a bankoknak kell újratárgyalni minden egyes szerződést a bankok elszámoltatásának keretében a hitelfelvevőkkel, de Magyarországnak folyamatosan segítséget kell nyújtania ahhoz, hogy ennek az évnek a felére, tehát 2015 júliusára az összes deviza-lakáshitellel rendelkező magyar család fellélegezhessen és egyszer és mindenkorra maga mögött hagyja ezt a rémálmot."

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője múlt heti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a rögzített árfolyam előnyét a devizahitelesek már februárban tapasztalhatják.

"Tekintettel arra, hogy 310 körülre szabadult el időközben a svájci frank árfolyama, azt gondolom, ez a devizahitelesek számára egy óriási nyereség, ez tehát azt jelenti, hogy egy átlagos devizahiteles körülbelül évi 180 ezer forintnak megfelelő összeget spórolt meg azzal, hogy egyébként sor került, méghozzá kellő időben a devizahitelek forintosítására."

Eztán a devizahitelesek törlesztőrészlete májusban, a forinthitelesek törlesztőrészlete pedig ősszel csökkenhet az elszámolási törvény nyomán, így - Rogán Antal szerint - összesen 1 millió 300 ezer család csaknem ezer milliárd forintnak megfelelő összeget kap vissza idén bankjától.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×