INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ételt osztani csak szigorú szabályok szerint lehet

Infostart / InfoRádió
Egyre több civil közösség és gazdasági társaság akar ételt osztani a rászorulóknak. Sokan közülük nem tudják, hogy kevés a nemes szándék: sok szigorú szabályt kell betartaniuk.

Több hatóság engedélyére is szüksége van annak, aki az utcán akar ételt osztani - mondta Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

"Öt nappal előbb köteles bejelenteni - a jegyzőn kívül - a járási állatorvos hivatalának a szervező, hogy ő ott ételt fog osztani. Az étel csak olyan helyen készülhet, ahol arra az élelmiszer-biztonsági hatóság engedélyt adott. Legyen hideg-meleg-, folyóvizes kézmosási lehetőség, a személyzet egészségügyileg alkalmas legyen, legyen munkaruhája, védeni kell az ételt a szennyeződéstől a szállítás és a tárolás során, az étel elkészülte és fogyasztása között lehetőleg három óránál több ne teljen el, illetve ha ezen túl akarják tartani az ételt készen, akkor 63 fok fölött kell tartani kezdettől fogva."

A szigorú szabályok miatt néhány karitatív egyesület saját konyhát működtet. Így tesz az Ökumenikus Segélyszervezet is - tudtuk meg Rézfalvi Dorottyától, az Országos Segélyközpont vezetőjétől.

"Van saját konyhánk, úgy szoktuk ezeket az ételeket megrendelni, hogy minden szabálynak eleget tegyenek."

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten a saját udvarán oszt ételt, amit egy külső vállalkozó főz meg, így Morva Emília regionális szóvivő szerint a felelősséget is a cég viseli.

"Az ételmintát az a cég biztosítja, ahonnan az ételt megvásároljuk, tehát az én tudásom szerint helyesen járunk el, ott van a felelősség, ahol az ételt főzik."

A budapesti Vöröskereszt is a saját épületében ad enni a rászorulóknak. Varga Ágnes igazgató-helyettes szerint az a legnagyobb probléma, hogy naponta 250 forintból kellene kihozniuk egy adag ételt, de a főzéssel megbízott cég csak 250 forintért tud szállítani, és eközben még a minőségre is figyelniük kell.

"Az ételt elkészítő, velünk szerződésben álló partnernek kell figyelnie arra, hogy egy külön rendeletben szabályozott módon a napi energia- és tápanyagszükséglet 40 százalékát fedezze az a meleg étel, amit ők ott elkészítenek."

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívók Közössége is naponta tart ételosztást a Városligetben. Szilaj Péterné szóvivő elmondta, hogy nekik viszonylag könnyű dolguk van, mert több évtizedes tapasztalattal és saját konyhával rendelkeznek, amelyben szigorú vallási előírások alapján, kizárólag húsmentes ételeket főznek.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk