INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az ÁSZ készen áll a kampányidőszakban felhasznált pénzek ellenőrzésére

InfoRádió / MTI
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) készen áll arra, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően ellenőrizze a kampányidőszakban felhasznált pénzek elszámolását a vasárnap megtartott országgyűlési választás után - közölte a szervezet hétfő reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az egyéni képviselőjelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampányidőszakban betartották-e a kampánypénzek felhasználásával, elszámolásával kapcsolatos előírásokat.

Az Állami Számvevőszék a törvényi előírás szerint a választáson mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi hivatalból.

Az országgyűlési képviselethez nem jutott jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi az ÁSZ. Az ellenőrzés iránti kérelmet a választást követő három hónapon belül lehet benyújtani, bizonyítási indítvány csatolásával.

Az ÁSZ közleményében hangsúlyozták: a szervezet készen áll arra, hogy kérelem alapján bármely, adott esetben minden, a választáson indult egyéni jelölt, vagy jelölőszervezet elszámolását ellenőrizze.

Az ÁSZ a törvényi előírás értelmében a választást követő egy éven belül végzi el az ellenőrzéseket.

Minden esetben utólagos pénzügyi szabályossági ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira (például a szerződésekre, megállapodásokra, bankszámlakivonatokra, adományozók befizetését igazoló postai utalványokra, számlákra, kiadások és költségek elszámolási dokumentumaira), egyéb közzétett adataira, valamint a sajtótermékek által megküldött, az ÁSZ honlapján közzétett adatokra alapoz.

A törvényi előírás értelmében minden, a választáson indult jelöltnek és jelölőszervezetnek a választást követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

Az ÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az ezt megalapozó bizonylatokat az ellenőrzés lezárásáig a pártoknak és egyéni jelölteknek meg kell őrizniük.

Az ÁSZ korábban már közzétette tájékoztatóját a kampánypénzek ellenőrzésének szempontjairól, az elszámoltatás általános követelményeiről, a tájékoztató megtalálható az ÁSZ honlapján a "Választás 2014" menüpont alatt.

A címlapról ajánljuk