eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Áder János így válaszol Mesterházy Attilának

Áder János köztársasági elnök nyílt levélben válaszolt Mesterházy Attilának, miután az MSZP elnöke szintén nyílt levéllel fordult hozzá a parlamenti választások időpontjának ügyében.

"Tisztelt Pártelnök Úr!

Köszönöm, hogy nyílt levelével lehetőséget teremtett arra, hogy tájékoztassam az országgyűlési választások kitűzésére vonatkozó alkotmányos szabályokról.

Örülök, hogy levele szellemiségéből az olvasható ki, hogy helyteleníti, ha egyes pártpolitikusok - legyenek azok kormánypártiak vagy ellenzékiek - nyilatkozataikkal szűkíteni próbálják a köztársasági elnök alkotmányos jogköreit.

Azt azonban sajnálom, hogy nekem címzett nyílt levelével - nem vitatva jó szándékát - Ön ugyanazt teszi, amit másokban joggal rosszallhat. Ezért úgy ítélem meg, hogy az a leghelyesebb, ha ezt a kérdést nem személyesen, hanem az ország nyilvánossága előtt, azaz az Ön által választott nyílt levél formájánál maradva vitatom meg Önnel.

Biztos vagyok abban, hogy alkotmánytisztelő emberként Ön tudja, hogy az Alaptörvény a köztársasági elnök egyedüli és kizárólagos jogosítványaként határozza meg az országgyűlési képviselők választásának kitűzését.

Ön azt is pontosan tudja, hogy az Alaptörvény kimondja, hogy az országgyűlési képviselők általános választását az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. A választási eljárásról szóló törvény szerint pedig a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen, továbbá hogy a szavazást vasárnap kell megtartani. A szavazás napja nem eshet a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, valamint húsvét- vagy pünkösdvasárnapra.""Az alkotmányos szabályokból egyértelműen következik, hogy a köztársasági elnöknek nincs jogi felhatalmazása a választások ez évi kitűzésére. Erre legkorábban január elején lesz lehetőség.

Amennyiben Ön azt kívánja tudni, hogy a jövő évi országgyűlési választásokra való felkészülés kapcsán mit tanácsolok akár az Ön által vezetett, akár bármely más pártnak, erre csak azt tudom mondani: 2014-ben az országgyűlési választások első lehetséges törvényes időpontja április 6-a, az utolsó pedig május 25-e. A törvényi tilalom miatt biztosan nem lehet választást tartani április 20-án, húsvét vasárnapján. Hogy egy pártnak - amelyik a választók támogatását szeretné elnyerni - folyamatosan vagy csak egy adott napon kell-e készen állnia a megmérettetésre, nem az én tisztem eldönteni.

Tisztelt Pártelnök Úr!

Biztosíthatom, államfőként törvényes kötelezettségeimmel összhangban fogom kiírni és kihirdetni a választások időpontját. Épp úgy, mint eddig, nem véleményeknek és vélelmeknek, hanem eskümnek megfelelően fogok eljárni ebben a kérdésben is.

Megköszönve a megtisztelő lehetőséget, melyet nyílt levelével biztosított számomra, bízom benne: mind Ön, mind az Ön által vezetett párt, mind más pártok politikusai tartózkodni fognak attól, hogy olyan döntéseket előlegezzenek meg, amelyek meghozatalában semmiféle alkotmányos jogkörük nincs.

Tisztelettel:

Áder János"

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×