eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A települések teljes adósságának átvállalását mérlegeli a kormány - a nap hírei

A bankok erkölcsi kötelességének tartja a miniszterelnök a devizahitel-szerződések önkéntes módosítását. A világgazdaság állapota miatti aggodalmát fejezte ki szentpétervári csúcstalálkozója záródokumentumában a G20-csoport.

A bankok erkölcsi kötelességének tartja a miniszterelnök a devizahitel-szerződések önkéntes módosítását. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy vélte: a devizahiteleket úgy kell átalakítaniuk a pénzintézeteknek, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne pedig az emberek. A miniszterelnök az adókedvezmények kiterjesztéséről azt mondta: az több mint 900 ezer ember életét teheti könnyebbé januártól Hozzátette: a béreket a költségvetés egyensúlyának megtartásával szabad emelni, vagyis a magyar gazdaság megteremtette forrásokból kell igazságosabb lehetőségeket biztosítani a jövőben.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a települések teljes adósságának átvállalását mérlegeli a kormány. A délmagyar.hu úgy tudja, Lázár János erről a hódmezővásárhelyi közgyűlésben beszélt. A politikus azt mondta, az önkormányzati tartozásokról heteken belül érdemi döntés születhet, ami teljesen új önkormányzati rendszer alapját jelenti. Az államtitkár hozzátette, a közeljövőben minden városnak, községnek gazdasági, fejlesztési terve lesz. -- Az állam már átvállalta az önkormányzati adósságok egy részét, júliusig csaknem 700 milliárd forint nettó tartozást rendezett a kabinet.

Új Suzuki modell sorozatgyártása kezdődött meg Esztergomban, a miniszterelnök és a cég elnök-vezérigazgatója kormányozta le a gyártósorról az első új SX4-es típusú személyautót. Orbán Viktor az ünnepségen azt mondta, hogy a Suzuki elkötelezett partnere a magyar vállalkozásoknak, beszállítóinak negyede magyar és az Esztergomban dolgozókon túl 30 ezer magyar családnak biztosít megélhetést. A kormányfő megerősítette, hogy a céggel kötött megállapodás értelmében négy éven belül állni fog az új komáromi Duna-híd, és az Esztergomot az M1-es autópályával összekötő út.

Aláírták a fővárosi tömegközlekedés elektronikus jegyrendszerének kiépítéséhez szükséges hitelszerződést. A Fővárosi Közgyűlés a héten hagyta jóvá a dokumentumot. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 54 és fél millió eurót, azaz csaknem 16 milliárd forintot ad a beruházásra. A főpolgármester szerint a kivitelezési tendert már kiírták, és azon nyolc pályázó indult. A bérleteket már jövőre leváltják a bankkártyához hasonló műanyaglapok, a papírjegyek és lyukasztókészülékek pedig 2015-től tűnnek el végleg.

200 millió forint azonnali átcsoportosítását rendelte el a kormány a Rubik Központ előkészítésére. A pénzt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kapja, a szervezeten belül erre a feladatra programirodát alakítanak. A logikai játék motívuma és gondolatisága által ihletett intézmény alapkoncepcióját és a megvalósítás jogi és finanszírozási alapelveit október végéig kell kidolgozni. A jövő évi költségvetésből több mint félmilliárdot szánnak a Rubik Központ előkészítésére.

Időbélyegzős matrica kerülhet az ügyvéd előtt készült szerződésekre, így nem lehetne felhasználni a korábban dátum nélkül készített kontraktusokat, köztük a zsebszerződéseket. A Magyar Ügyvédi Kamara javaslatát Bánáti János elnök ismertette a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság ülésén. Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára azt mondta: a minisztérium elfogadta a kamara javaslatát.

Nem fogadták el a Pápai Hús hitelezői a csődegyezségi tárgyaláson, hogy a tulajdonos csak a tartozásai 5 százalékát fizesse ki. A társaság ügyvezető igazgatója szerint az ajánlatuk azt is tartalmazta volna, hogy egyes ingatlanok eladása után további negyven százalékot egyenlítettek volna ki. A jelzáloggal terhelt vagyonelemekről azonban a bank még nem döntött, így a végső javaslatból ki kellett hagyni ezt a tételt. -- Közben a vidékfejlesztési tárca bejelentette, hogy támogatást kapnak a Pápai Hús élőállat beszállítói. A mezőgazdasági termelők, uniós forrásból, legfeljebb körülbelül 2 millió 250 ezer forintot, a termelői csoportok pedig maximum 60 millió forintot kaphatnak, legkésőbb október végén, és fennmaradó követeléseikről nem kell lemondaniuk. A vállalkozás 666 millió forinttal tartozik az élőállat-beszállítóknak.

Több helyen is rendbontás volt a Románia-Magyarország világbajnoki selejtezőmérkőzés előtt. Hajnalban öt magyar szurkolót állítottak elő Bukarestben, miután a drukkerek összetűzésbe keveredtek egy román csoporttal. Román drukkerek betörték egy magyar rendszámú busz szélvédőjét a Segesvár-Brassó országúton. Délután dulakodás alakult ki a román csendőrök és a magyar fociszurkolók egy csoportja között a román fővárosban, a csendőrség könnygázt vetett be, senki sem sérült meg. Rendbontás volt a magyar szurkolókat szállító vonat befutása után is. A Mediafax román hírügynökség azt jelentette: 3 magyart fejsérülés, egyet rosszullét miatt vittek kórházba.

A világgazdaság állapota miatti aggodalmát fejezte ki szentpétervári csúcstalálkozója záródokumentumában a G20-csoport. A tanácskozáson a szíriai válság megoldásáról, valamint az adóelkerülés elleni küzdelemről és a fedezeti alapok, kockázati tőkealapok, pénzpiaci alapok szorosabb ellenőrzés alá vonásáról egyeztettek.

Erőteljes nemzetközi választ követelt Szíriával szemben 11 ország azok közül, amelyek részt vettek a szentpétervári G20-as csúcstalálkozón. Közleményük szerint egyértelműek a bizonyítékok arra, hogy a damaszkuszi kormányerők augusztus 21-én vegyifegyver-támadást hajtottak végre a főváros közelében, és meg kell előzni a hasonló atrocitásokat. A gazdaságilag legfejlettebb országok és az Európai Unió találkozója után Vlagyimir Putyin orosz államfő arról beszélt: Moszkva segít Damaszkusznak, ha külső agresszió éri.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×