Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyszerűsítené a kutak létesítésének szabályozását a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Engedélyeztetés helyett a jövőben csak bejelenteni kellene bizonyos, mezőgazdasági célú öntözéshez kialakított és üzemeltetett kutakat két fideszes képviselő hétfőn benyújtott törvényjavaslata alapján.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségét (Magosz) vezető Jakab István és a szintén magoszos Győrffy Balázs indítványa alapján nem lenne szükséges vízjogi engedély a kizárólag mezőgazdasági célú öntözési vízkivételhez létesített és üzemeltetett, 50 méter talpmélységet meg nem haladó víztermelő kutakhoz, ha azok működése a parti szűrésű, a karszt- vagy rétegvízkészletet, valamint az ivóvízbázisok védőidomának védőterületét nem veszélyezteti.

Az építtetőnek vagy a vízhasználónak csak az lenne a dolga, hogy a kút üzembe helyezése előtt jelentse be a létesítményt a hatóságnak, amely ugyanakkor hivatalból vagy kérelemre korlátozhatja, illetve megtilthatja az üzemeltetést.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő harmadik napon lépne hatályba.

A Fidesz agrárpolitikusai javaslatukat azzal magyarázták, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események Magyarországon óriási károkat okoznak a mezőgazdaságban, csökkennek a termésátlagok. Álláspontjuk szerint az előterjesztés nyomán biztosított lesz az öntözéshez szükséges vízkivétel, és az indítvány megfelelő garanciális védelmet nyújt az ivóvízbázisokra nézve is.