eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Cséfalvay: Szükség van a magasabb hozzáadott értékű termelésre

A fenntartható növekedéshez stabilitásra, a felzárkózáshoz pedig magas hozzáadott értékű termelésre van szükség - hangoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden a Napi Gazdaság és a Magyar Innovációs Szövetség közös konferenciáján, Budapesten.

Cséfalvay Zoltán elmondta: a társadalmi egyeztetésen lévő Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia tervezetének középpontjában a vállalatok állnak. Kiemelte a tudásbázis, illetve a tudásfelhasználás erősítésének fontosságát.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány az innováció segítésére átalakította az intézményrendszert, létrehozta a Nemzeti Innovációs Hivatalt, szabályozási reformot végrehajtva jogbiztonságot alakított ki, rendezte a finanszírozás kérdését az innovációs járulék megfizetésének átalakításával.

Sikerült összehangolni a hazai és uniós kutatás-fejlesztési, innovációs pályázatokat - mondta, jelezve: a 2012-re rendelkezésre álló 75 milliárd forint támogatási portfólióból két pályázat kivételével minden tender megjelent. Várhatóan az év végéig az induló innovatív vállalkozásokat, valamint a vállalatok és egyetemek együttműködését segítő pályázatokat is kiírják.

Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy bár még nem zárultak le az egyeztetések a 2014 utáni uniós fejlesztési ciklus forrásairól, jelenlegi állás szerint az Európai Unió Horizon 2020 programjában 81 milliárd eurót fordítanak kutatás-fejlesztésre és innovációra, ami több a mostani fejlesztési időszak 53 milliárd eurójánál.

Az államtitkár szerint a versenyalapon megszerezhető központi kutatás-fejlesztési és innovációs források mellett fontos, hogy a 2014-2020-as időszakban a kohéziós és strukturális alapokból is a jelenleginél arányaiban nagyságrenddel többet fordítsanak innovációra, gazdaságfejlesztésre.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×