eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kritizálja az IMF az intézkedéseket - a nap hírei

Kifogásolja a Magyarország által az elmúlt hetekben bejelentett gazdasági intézkedéseket a Nemzetközi Valutaalap. Elfogadta a költségvetési kiigazító intézkedéseket az Országgyűlés. Bruttó két forinttal emeli szerdától a benzin nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj ára nem változik.

Levélben tájékoztatta az Európai Bizottság alelnökét és pénzügyi biztosát a kormány által elfogadott újabb, 90 milliárd forintos költségvetési kiigazítási csomagról a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György az Olli Rehn-nek küldött levélben felsorolja a kormány által pénteken részletezett intézkedéseket, így a banki különadó véglegesítését, az energiaszolgáltatók jövedelemadó-kulcsának megemelését, a közműadó kiterjesztését, illetve a szerencsejáték-ágazatot érintő változásokat. Közben a Nemzetközi Valutaalap a Wall Street Journal című lapnak küldött közleményében úgy fogalmazott, hogy a Magyarország által az elmúlt hetekben bejelentett gazdasági intézkedések közül több nem fenntartható jellegű, és nem segíti a növekedést. Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti irodájának vezetője azt mondta: a magyar kormánynak kiegyensúlyozottabb intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek fenntartható módon csökkentik a költségvetési hiányt, és a gazdaság egészére kiterjedő növekedést tesznek lehetővé.

Elfogadta a költségvetési kiigazító intézkedéseket az Országgyűlés. A képviselők 230 igen és 65 nem szavazattal döntöttek a közterheket és a jövő évi büdzsét érintő javaslatokról. A jogszabály fenntartja a bankadót, 1 helyett 2 ezrelékre növeli a tranzakciós illetéket és eltörli a nyugdíjjárulék-plafont. A készpénzfelvétel általános illetéke 3 ezrelék lesz, a Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor kikerült az illetékfizetésre kötelezettek köréből. A képviselők döntöttek a 2013-as adóváltoztatásokról is, így jövőre kivezetik a szuperbruttót és átalakítják az illetékkulcs-rendszert.

Szeptember végén a GDP 77,1 százaléka volt az államháztartás bruttó adóssága. Ez 0,6 százalékos csökkenés a június végi adatokhoz képest. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint az államháztartás előzetes pénzügyi számlái alapján az adósságot a harmadik negyedévben a forint erősödése 149 milliárd forinttal csökkentette, míg a nettó adósságfelvétel 180 milliárd forinttal növelte. A múlt év végén a bruttó adósság a GDP 80,8 százaléka volt.

Az alaptörvény módosítása után kétharmados lesz a földtörvény - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János közölte: a kabinet megtárgyalja és jövő hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek a javaslatot, amit december 17-én fogadhat el a parlament. A politikus azután beszélt erről, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége delegációjával a földtörvény alapvető céljairól. Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: egyebek mellett arról volt szó, hogy a termőföld maradjon magyar tulajdonban, a zsebszerződéseket fel kell számolni, illetve új tulajdon- és birtokviszonyoknak kell létrejönniük. Az MSZP ellenzi, hogy kétharmados jogszabály legyen a földtörvény, és több módosítást is szorgalmaz a jogszabályban.

Találkozót kezdeményez Áder János államfővel a választási eljárási törvénnyel összefüggésben az MSZP elnöke. Mesterházy Attila azt mondta: a megbeszélést a törvény elfogadásának napján vagy az után kellene megtartani, mert így a köztársasági elnöknek még lenne ideje a jogszabály előzetes normakontrollját kérni az Alkotmánybíróságtól. Hozzátette: az MSZP szerint a jogszabály ellentétes a magyar emberek érdekével, az alkotmánnyal, és az Európai Unió alapértékeivel is.

Szerdától bruttó két forinttal emeli a benzin nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj ára nem változik - értesült piaci forrásokból a portfolio.hu. Az intézkedéssel a benzin átlagára literenként 406 forintra nő, a gázolajé 426 forint marad.

A tervek szerint 57 további közúti határátkelőhely létesülhet Magyarország és Románia között - jelentette be az infrastruktúráért felelős államtitkár. Völner Pál Szatmárnémetiben azt mondta: arról állapodott meg a román közlekedési és infrastruktúra miniszterrel, hogy előkészítik a közös határszakaszon kijelölendő új közúti határátkelőhely megépítését lehetővé tevő keretegyezményt.

4 pályázat érkezett a Nemzeti Színház vezetésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kormányzati portálon megjelent tájékoztatás szerint a jelenlegi vezérigazgató, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója mellett Szennyai Mária színésznő, valamint Hídvégi Miklós színész-rendező nyújtott be pályázatot.

Tíz fiatal művész vehette át színház- és filmművészet kategóriában az idei Junior Prima Díjakat. A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank 7000 euróval járó díját Pap Adrienn magántáncosnő, Szlávik Juli jelmeztervező, Rév Marcell operatőr, Fekete Ádám dramaturg, valamint Radnay Csilla, Szabó Kimmel Tamás, Orosz Ákos, Telekes Péter, Kerényi Miklós Máté és Trokán Anna színművész kapta. Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke a díjátadón emlékeztetett: az FHB Bank harmadik éve támogatja a Junior Prima-díjasokat, illetve a tehetséges fiatal művészek kiválasztását és bemutatását szolgáló folyamatot.

Súlyos betegség után 55 éves korában elhunyt Lehoczki Károly karikaturista - értesült az Index.hu. A számos nemzetközi és hazai elismerést elnyert művész a Ludas Matyiban majd annak rendszerváltás utáni jogutódjában publikált, de rajzai szinte az összes országos napilapban is megjelentek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×