eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Benyújtották az új választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslatot - a nap hírei

Benyújtották a parlamentnek az új választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslatot a kormánypártok. Valószínűleg ront növekedési várakozásán a kabinet. Október elsején tárgyalja a bírák magyarországi nyugdíjazásának ügyét az Európai Unió Bírósága.

Benyújtotta a parlamentnek az új választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslatát a Fidesz-KDNP frakciószövetség. Az indítvány előírja egyebek mellett az előzetes feliratkozás intézményét, amelynek alkotmányos alapját is megteremtenék a kormánypártok. Az országgyűlési választáson kétszáz ajánlás lenne szükséges az egyéni jelöltállításhoz, az európai parlamenti voksoláson pedig ötezer ajánlást kellene összegyűjteni. Az indítvány értelmében megújulnak a központi választási szervek is.

Gyurcsány Ferenc szerint az általános választójog korlátozására készül az előzetes regisztrációval a kormány. A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a Fidesz erre nem kapott felhatalmazást, az intézkedés célja a jelenlegi kormánypárt választási esélyeinek javítása.

Valószínűleg ront növekedési várakozásán a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Pleschinger Gyula a Dow Jones hírügynökségnek azt mondta: az idei 2,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél nincs veszélyben, és a kabinet kitart a jövő évi 1,6 százalékos növekedési cél mellett is.

Az MSZP szerint a költségvetés rossz tervezése és a munkahelyvédelmi akcióterv miatt 5-600 milliárd forintnak nincs fedezete a jövő évi büdzsében. Az LMP véleménye szerint az alapoktól kell újratervezni a költségvetést és eredeti formájába kell visszaállítani a Költségvetési Tanácsot.

Október elsején tárgyalja a bírák magyarországi nyugdíjazásának ügyét az Európai Unió Bírósága - közölte a luxembourgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási testület. A tárgyaláson ítéletet még nem hoznak, csupán a felek ismertetik majd álláspontjukat.

Újabb kaposvári bírót helyezett vissza tanácsvezetői tisztségébe a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság. A testület nem jogerős döntése szerint jogellenes volt a köztársasági elnöknek a 64 éves bíró életkora miatti felmentő határozata. Augusztus végén már két hasonló döntés született.

Nem kifogásolja a hulladékgazdálkodásról szóló magyar törvényjavaslatot az Európai Bizottság - közölte a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtti éves meghallgatásán elmondta: a jogszabályt még az idén elfogadja a parlament. Brüsszel korábban tájékoztatást kért Budapesttől a készülő törvényről.

Támogatta az új polgári törvénykönyvre vonatkozó javaslatot az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. Vékás Lajos, a polgári jogi kodifikációs főbizottság vezetője azt hangsúlyozta: ez lesz az első hatályba lépő, demokratikus körülmények között megalkotott polgári jogi kódexe Magyarországnak.

Levette napirendjéről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága a Ramil Szafarov azerbajdzsáni állampolgár kiadatási eljárásával kapcsolatos tájékoztatót. A napirend levételét a fideszes Kocsis Máté javasolta, mert álláspontja szerint a kiadatási eljárás dokumentumaiba a képviselők betekinthettek, az Európai Parlament elmarasztalta Azerbajdzsánt, továbbá elfogadta Orbán Viktor miniszterelnöknek az ügyben adott tájékoztatását.

Elkészült a Volánbusz Zrt. reorganizációját vizsgáló bizottság jelentésének tervezete. Manninger Jenő a testület fideszes elnöke elmondta: a szocialista tagok megfelelőnek nevezték a Volánbusz 2003-as reorganizációját, majd azt követő működést, de a Fidesz, a KDNP és a Jobbik által delegált tagok számos szabálytalanságot találtak.

Magyarország elkötelezettségét hangsúlyozta a nukleáris ipar békés célú alkalmazása iránt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Kovács Pál a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendes évi közgyűlésén a többi között arról számolt be, hogy a paksi atomerőműben elvégzett biztonsági vizsgálatok megerősítették, hogy az erőmű képes ellenállni a szélsőséges környezeti hatásoknak is.

Átvette kinevezését Balog Zoltán tárcavezetőtől az Emberi Erőforrások Minisztériumának két új helyettes államtitkára. A felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár Maruzsa Zoltán lett, míg a a család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkári posztot mostantól Fülöp Attila tölti be.

A miniszterelnök szerint az egész nemzetnek példával szolgáltak a londoni olimpián sikerrel szerepelt magyar sportolók. Orbán Viktor az olimpiai és a paralimpiai játékokon érmet nyert magyar versenyzők kitüntetési ünnepségén beszélt erről az Országház kupolatermében.

Neves közéleti személyiségek is bekapcsolódnak a Rákóczi Szövetség felvidéki beiratkozási ösztöndíjainak átadásába. A szervezet közleménye szerint a szeptember 20-ai pozsonyi rendezvényen részt vesz Sólyom László korábbi köztársasági elnök.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×