eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tarlós: Fizessen az agglomeráció is a BKV-ért

Mintegy 40-45 milliárd forintot vár a főváros az iparűzési adó emelésétől - mondta a főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az agglomerációs településeknek fizethetniük kellene a buszjáratokért. Az MSZP fővárosi frakcióvezetője ezzel egyetért, azonban az iparűzési adóemelésről azt mondta: ami a fővárosnak fél százalék adóemelés, az a budapestieknek 50 milliárd forintos adóteher.

A tervek szerint a közeljövőben az agglomerációban lévő települések fizethetnek azért, hogy a BKV buszai Budapesten kívül eső városokba is járjanak - mondta a főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában.

Tarlós István tarthatatlannak tartja, hogy az agglomerációban lévő települések használják Budapest oktatási és egészségügyi intézményeit, valamint a közösségi közlekedést, miközben ezekért semmit nem fizetnek. A főpolgármester hangsúlyozta: ez évente 30 milliárd forint veszteséget jelent Budapestnek, ez pedig nem tolerálható akkor, amikor ilyen rossz helyzetben van a főváros tömegközlekedése.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője azt mondta, támogatják a főpolgármester javaslatát, és belátta: Pest megye nem vette ki a részét az elmúlt húsz évben a közösségi közlekedésből

Tarlós István arról is beszélt, hogy a BKV finanszírozása miatt van szükség az iparűzési adó jelenlegi 2-ről 2,5 százalékra való emelésére - ebből 40-45 milliárd forint bevételre számíthat a főváros. Néhány évig biztos, hogy szükség lesz erre az adóra - emelte ki a főpolgármester.

Horváth Csaba szerint ami a fővárosnak fél százalék adóemelés, az a budapestieknek 50 milliárd forintos adóteher. Kockázatosnak tartja az újabb adóemelést, mert a már nehéz helyzetben működő vállalkozásoknál veszélybe kerülhetnek a munkahelyek.

Tarlós István elmondta, hogy több terv is van, de várhatóan a Hungária körúton belüli zónán vezethetik be a gépjárműveknek a behajtási díjat 2013-tól. Ezzel kapcsolatban az MSZP-nek más elképzelése van a forgalomszabályozásra. A párt a teljes fővárosra bevezetné a díjat.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy várhatóan a paraméterkönyvön is módosítani kell, de hogy milyen mértékben, azt nem tudta megmondani.

Az Aréna adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×