eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin

Kumin: Orbán Viktor minden lehetőséget nyitva hagyott

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásban megismételte, a parlamentnek kell döntenie arról, hogy az ország csatlakozzon-e a fiskális unióhoz vagy sem. Az MSZP ennek támogatását, a Jobbik ennek elutasítását kérte. A miniszterelnök erre kérdéssel válaszolt: amíg nem látszik, hogy mik a feltételek, mihez akarnak csatlakozni, illetve mit akarnak elutasítani? A Századvég Alapítvány elemzőjét, Kumin Ferencet először arról kérdeztük, a mai beszédből kiolvasható volt-e ennél több a miniszterelnök álláspontjából.

Erős a miniszterelnök elkötelezettsége arra vonatkozóan, hogy ne tartsa távol magától az euróövezeti válságból adódó problémákat, de parlamenti beszédében jelezni akarta azt is, hogy a politikai felelősség kérdésében mégis valamennyire távolságot akar tartani - magyarázta Orbán Viktor hétfői felszólalását a Századvég elemzője.

Kumin Ferenc szerint a kormányfő nem szeretné, ha bárki úgy tekintete rá és kormányára, mint aki felelős a kialakult helyzetért, de a megoldásban való részvételt nem utasítja el, és magyarázatot adott, miért fontos, hogy megoldjuk a helyzetet.

Nem ő dönt, nem az övé a döntés felelőssége, a döntést szélesebb alapra akarja helyezni, ehhez az országgyűlésnek kell legitimációt adni - az elemző szerint ez a beszéd egyik legfőbb mondanivalója. Hozzátette: Orbán Viktor minden lehetséges opciót, így a múlt heti brüsszeli csúcson született megállapodás elutasítását is nyitva hagyta.

Ez a kormányzati felelősség hangsúlyozásának a pozíciója. Egy nehéz helyzetben kormányzó, de erős párt számára a lehető legracionálisabb választás ez - emelte ki Kumin Ferenc, aki szerint Orbán Viktor interpretációja alapján egy felelősen működő, nehéz dilemmák előtt álló kormány áll szemben egy felelőtlenül ötletelő ellenzékkel.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×