INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kumin: Orbán Viktor minden lehetőséget nyitva hagyott

Infostart / InfoRádió
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásban megismételte, a parlamentnek kell döntenie arról, hogy az ország csatlakozzon-e a fiskális unióhoz vagy sem. Az MSZP ennek támogatását, a Jobbik ennek elutasítását kérte. A miniszterelnök erre kérdéssel válaszolt: amíg nem látszik, hogy mik a feltételek, mihez akarnak csatlakozni, illetve mit akarnak elutasítani? A Századvég Alapítvány elemzőjét, Kumin Ferencet először arról kérdeztük, a mai beszédből kiolvasható volt-e ennél több a miniszterelnök álláspontjából.

Erős a miniszterelnök elkötelezettsége arra vonatkozóan, hogy ne tartsa távol magától az euróövezeti válságból adódó problémákat, de parlamenti beszédében jelezni akarta azt is, hogy a politikai felelősség kérdésében mégis valamennyire távolságot akar tartani - magyarázta Orbán Viktor hétfői felszólalását a Századvég elemzője.

Kumin Ferenc szerint a kormányfő nem szeretné, ha bárki úgy tekintete rá és kormányára, mint aki felelős a kialakult helyzetért, de a megoldásban való részvételt nem utasítja el, és magyarázatot adott, miért fontos, hogy megoldjuk a helyzetet.

Nem ő dönt, nem az övé a döntés felelőssége, a döntést szélesebb alapra akarja helyezni, ehhez az országgyűlésnek kell legitimációt adni - az elemző szerint ez a beszéd egyik legfőbb mondanivalója. Hozzátette: Orbán Viktor minden lehetséges opciót, így a múlt heti brüsszeli csúcson született megállapodás elutasítását is nyitva hagyta.

Ez a kormányzati felelősség hangsúlyozásának a pozíciója. Egy nehéz helyzetben kormányzó, de erős párt számára a lehető legracionálisabb választás ez - emelte ki Kumin Ferenc, aki szerint Orbán Viktor interpretációja alapján egy felelősen működő, nehéz dilemmák előtt álló kormány áll szemben egy felelőtlenül ötletelő ellenzékkel.

Hanganyag: Windisch Judit


A címlapról ajánljuk