eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csökkenti a közösségi közlekedés támogatását az állam - a nap legfontosabb hírei

Jövőre 16 milliárd forinttal csökkenti a közösségi közlekedés támogatását az állam. Csökken szerdán a gázolaj ára. Január második felében sztrájk lehet a BKV-nál. A nap legfontosabb hírei november 28-án.

Jövőre az ideinél 16 milliárd forinttal kevesebbet fordít a közösségi közlekedés támogatására az állam - döntött az Országgyűlés. A jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások elfogadásával arról is határoztak, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás ezentúl nem az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, hanem annak 80 százalékával egyezik majd meg, a felsőoktatási törvény pedig kiegészül azzal a passzussal, hogy az új hallgatók létszámkeretének intézmények közötti elosztását és az intézményi keretszámokat az illetékes tárca vezetője határozza meg. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy januártól tilos 300 négyzetméternél nagyobb üzleteket és bevásárlóközpontokat építeni, a tankönyvellátás pedig állami közérdekű feladat lesz. A képviselők megszavazták a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítását, ennek értelmében Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat néven egyesül a jelenleg működő két katonai titkosszolgálat, a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal.

Csökken szerdán a gázolaj ára. A portfolio.hu piaci forrásokból úgy értesült, hogy a gázolajért bruttó 3 forinttal kell kevesebbet fizetni, a benzin ára nem változik. Sándor Dávid, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban azt mondta: a gázolaj átlagára a változás után 431 forint lesz, a 95-ös benziné 398 forint marad. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Már képességeket is veszélyeztet a pénzhiány a honvédségnél - mondta a vezérkari főnök. Benkő Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: feladataik ellátására hosszú évek óta a szükségesnél kevesebb pénz jut, tartalékaikat felélték, pedig például árvíz esetén nem mindegy, hogy 1 vagy 6 helikopter képes a levegőbe emelkedni. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke hangsúlyozta: a prioritások megvannak, az egyik legfontosabb, hogy katonáik és közalkalmazottaik megkapják a fizetést. Kiemelt terület még a missziókban résztvevők felszerelése és utánpótlás-ellátása, ezután jön a laktanyák fenntartása, majd az általános kiképzés.

Támogatja a Fidesz-frakció, hogy a jövő évi büdzsébe betervezett 200 milliárd forintos tartalék csak 2012 októberétől legyen felhasználható. Lázár János frakcióvezető megerősítette, hogy az ország jövő évi gazdasági növekedési várakozásait a német GDP-re vonatkozó végső előrejelzés fogja meghatározni. A politikus úgy látja, hogy a jövő évi magyar költségvetés érdemi módosítására nem lesz szükség.

Recessziót jósol jövőre Magyarországon az OECD; a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet a befektetői bizalom helyreállítása érdekében hitelmegállapodást sürget a Nemzetközi Valutaalappal. Az OECD a korábbi 3,1 százalékos növekedésről 0,6 százalékos csökkenésre módosította a 2012-es magyar GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Technikai problémák miatt nem engedték belépni vasárnap a magyar hatóságok az ország légterébe az iráni külügyminiszter repülőgépét - erősítette meg az InfoRádióban a Külügyminisztérium sajtófőnöke. Tóth József hozzátette: a többi között az engedélykérelem nem felelt meg minden előírásnak. Az esetről az iráni ISNA hírügynökség számolt be, amely azt is közölte: a történtek miatt a teheráni külügyminisztériumba kérették Magyarország nagykövetét. Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter Hollandiába tartott, hogy részt vegyen a vegyi fegyverek betiltásért küzdő szervezet ülésén.

Január második felében sztrájk lehet a BKV-nál, ha a cég felmondja az érvényben lévő kollektív szerződést - mondta a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Gulyás Attila szerint a cég vezetése az első tárgyaláson törvénybe ütköző megállapodástervezetet terjesztett elő, az érdekképviseletek pedig ultimátumot kaptak, hogy ha azt nem írják alá, akkor a BKV felmondja a kollektív szerződést.

A számos nemzetközi díjjal jutalmazott Claudio Magris olasz író lesz áprilisban a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Zentai Péter, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója elmondta: az irodalmi Nobel-díj esélyeseként is emlegetett alkotó kapja a Budapest Nagydíjat az április 19. és 22. között rendezendő könyves seregszemlén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×