eur:
388.75
usd:
361.84
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Orbán: Magyar nemzeti érdek az adósság csökkentése saját erőből

Miközben mindenki európai adósságválságról beszél, a magyar nemzeti érdek az, hogy az ország saját erőből csökkenteni tudja az adósságot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Brüsszelben, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, képesnek kell lenni olyan nemzeti gazdaságpolitikát folytatni, amelynek alapján a költségvetés az államadósság automatikus csökkenését eredményező helyzetbe kerül, nem pedig a növekedését hozóba.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a csúcstalálkozót "szemben a látszattal nem befejezték, hanem félbehagyták", mert szerdán este újra találkozik a 27 EU-tagország miniszterelnöke. Most döntések nem születtek - fűzte hozzá.

A magyar miniszterelnök szerint Európa-párti és az európai egység felé mutató hangulatban és szándékban értek véget a vasárnapi tárgyalások Brüsszelben. Mindenki szeretné, ha a mostani nehézségeket a 27-ek együttmaradásával lehetne megoldani - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: mindenkiben megvan a szándék, hogy a jelenlegi válság kezeléséhez szükséges döntések megszülessenek.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindazt, "ami a mostani világunkban jó, ideértve a szabadságot, az Európához való tartozást,a keresztény gyökerekhez való visszatérés lehetőségét, számunkra mind 1956 teremtette meg".

Mint mondta, Magyarország számára a nemzeti ünnep miatt szerencsétlen volt a mostani EU-csúcstalálkozó időzítése, de szerinte az ország polgárai is megértették, hogy fontos döntés ma leginkább Brüsszelben születhet, és az ország felelős vezetőinek ott kell lenniük, ahol az ilyen döntéseket befolyásolni lehet.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×