eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Orbán: Az emberek a munkára akarják építeni a jövőt - a nap hírei

A miniszterelnök szerint az emberek a munkára akarják építeni a jövőt. Szerdától csökken a gázolaj ára, a benziné nem változik. A Pannonhalmi Apátságban helyezik örök nyugalomra a 98 éves kormában elhunyt Habsburg Ottó szívurnáját. A nap legfontosabb hírei július 4-én.

A miniszterelnök szerint az emberek a munkára akarják építeni a jövőt. Orbán Viktor a parlamentben, napirend előtti felszólalásában a szociális konzultációt értékelve azt mondta: 1 millió 140 ezer kérdőív érkezett vissza, ami - mint fogalmazott - azt jelzi, hogy az emberek bele akarnak szólni a sorsukba. A kormányfő hangsúlyozta: a válaszadók 91 százaléka támogatta a védett kor bevezetését; 97 százalékuk értett egyet azzal, hogy az állam segélyezés helyett munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket; és 89 százalékos volt az egyetértés abban, hogy az oktatási rendszernek elsősorban a munkakereslethez kell igazodnia. Hozzátette: a válaszolók 80 százaléka szerint a nyugdíjazásnál el kell ismerni a gyermeknevelést, legfőképpen azoknál, akik megfelelő idejű munkaviszonnyal is rendelkeznek. Orbán Viktor közölte: a válaszok alapján kétharmados annak az elképzelésnek a támogatása, amely szerint az állam nyújtson segítséget a bajba jutott devizahiteleseknek.

Újraválasztotta az Alkotmánybíróság elnökévé Paczolay Pétert az Országgyűlés. A titkos szavazáson a képviselők közül 276-an voksoltak igennel, 76-an pedig nemmel. A testületet 3 éve vezető Paczolay Péter bizottsági meghallgatásán azt mondta: az új alaptörvényben és az új alkotmánybírósági törvényben foglaltak egy újfajta alkotmánybíráskodás kezdetét jelentik. Paczolay Péter az egyedüli jelölt volt az Alkotmánybíróság elnöki posztjára.

A parlament döntése értelmében a kiemelt ügyekben a jövőben is jelen lehet a védő a gyanúsított kihallgatásán. A büntetőeljárási törvény módosítása szerint ezt még akkor sem lehet korlátozni, ha a kihallgatást az őrizet első 48 órájában tartják és a találkozást az ügyész erre az időszakra megtiltotta. A parlament hétfőn megváltoztatta a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő szabályokat is. A válságköltségvetés elkészítésére a jövőben 60 helyett 90 nap áll a helyhatóságok rendelkezésére, az adósságrendezési eljárás megindítása pedig csak a képviselő-testület, illetve a közgyűlés felhatalmazásával lehetséges.

Nem jött létre megállapodás a kormány és öt szakszervezet képviselőinek hétfői tárgyalásán, amelyen a többi között a nyugdíjrendszer átalakításáról és a Munka Törvénykönyvének módosításáról volt szó. Az egyeztetést folytatják. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az Inforádióban elmondta: a kormányoldal kérte a tárgyalások elhalasztását, de - mint fogalmazott - a kabinet teljesíti törvényi kötelezettségét és bevonja a szakszervezeteket a Munka Törvénykönyve és a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló egyeztetésekbe.

Visszaállítaná a kétszakos tanárképzést az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az InfoRádióban elmondta: a közoktatás és a felsőoktatás átszervezésének egyik célja, hogy jobb válaszokat adjon a munkaerőpiaci igényekre.

A következő hónapokban dolgozza ki a kormány az egészségügyi dolgozók életpályamodelljét - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós azután beszélt erről, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége azt közölte: több mint hatezer szakorvos és rezidens hagyhatja el jövőre az országot, ha a következő fél évben nem dolgoznak ki olyan életpályamodellt, amely itthon tartaná őket.

Szabadlábra helyezte Szilvásy György volt szocialista titokminisztert a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A több órán át tartó meghallgatás után a pénteken őrizetbe vett egykori tárcavezető ügyvédje az InfoRádióban közölte: védencét kémkedéssel gyanúsítják. Sebes Péter államtitokra hivatkozva további részleteket nem mondott. Korábban az MSZP kezdeményezésére összehívott nemzetbiztonsági bizottsági ülésen sem derültek ki részletek az ügyről, mert az elmondottakat több évtizedre, 2089-ig titkosították. Szilvásy György volt titokminisztert, valamint Laborc Sándort és Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetőjét a múlt héten vették őrizetbe. Laborc Sándort bűnpártolással, Galambos Lajost kémkedéssel gyanúsítják.

Olcsóbb lesz szerdától a gázolaj, a benzin ára nem változik. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a MOL bruttó 2 forinttal csökkenti a gázolaj nagykereskedelmi árát, így egy literért átlagosan 358 forintot kell majd fizetni. A 95-ös benzin ára ezúttal nem változik; az átlagár továbbra is 369 forint körül alakul.

Három évre szóló, 25 millió eurós megállapodást írt alá a Rába Futómű Kft. a világ egyik vezető járműipari vállalatával - közölte a cég befektetői kapcsolattartója. Steszli Ádám az InfoRádióban azt mondta: a szerződés értelmében futómű alkatrészeket és tengelytesteket szállítanak majd a nyugat-európai vállalatnak, de a cég nevét - annak kérésére - nem közölte.

Fokozott ellenőrzést rendelt el a dinnye piacon a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor döntését azzal indokolta, hogy a vevők lehetőség szerint hazai és jó minőségű dinnyét vásárolhassanak.

98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár, IV. Károly legidősebb fia. Habsburg Ottó az ausztriai Reichenau an der Rax-ban született 1912-ben. Belgiumban, a Leuveni Egyetemen szerezte meg a politika és a társadalomtudományok doktora címet. A pöckingi otthonában elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait Bécsben, a szívurnát, szűk családi körben a Pannonhalmi Apátságban helyezik örök nyugalomra. Habsburg Ottó lelki üdvéért a budapesti Szent István-bazilikában celebrálnak szentmisét július 17-én.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×