eur:
389.7
usd:
361.66
bux:
68510.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Még nem tudni, mikor tárgyalja a kormány az oktatási koncepciókat

Heteken belül az Országgyűlés elé kerülhet a köz- és felsőoktatási koncepció, de azt még nem tudni, hogy a kormány mikor tárgyalja. Az oktatási államtitkár ma egyeztetett a pedagógusok szakszervezetével. Sok kérdést tisztáztak, de ettől még vasárnap lesz demonstráció.

Elképzelhető, hogy még ezen az ülésszakon az Országgyűlés elé kerül a köz- és felsőoktatási törvény koncepciója. Az oktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy mindkét koncepció majdnem kész van, várják, mikor akar a kormány konzultálni. Egyik tervezet korábbi verzióját fogadta el a kormány.

A kérdésre, hogy a pedagógus életpályamodellt mennyire tudja garantálni, Hoffmann Rózsa azt mondta, ezt a közoktatási törvénykoncepció részévé tették.

Az Origo írta korábban, hogy a fideszes és a kereszténydemokrata parlamenti képviselők, akik egyúttal polgármesterek is, nem akarják, hogy állami fenntartásba kerüljenek a közoktatási intézmények. Hoffmann Rózsa erről azt mondta, hogy az állami szerepvállalás nő a tantervi szabályozással, a pedagógusok munkájának ellenőrzésével és a központilag finanszírozott pedagógusbérekkel, de egyetért azzal, hogy a települések egy-egy iskola felelős gazdájaként szerepet kapjanak a közoktatásban.

Még tárgyalnak, de szerinte alakul a megegyezés.

A közoktatási koncepció szerint a pedagógusoknak heti 32 órát kötelezően az iskolában kell tölteni - Hoffmann Rózsa most azt mondta, ez még tárgyalási alap. A gyerekek felügyeletét szeretnék megoldani.

Hoffmann Rózsa és a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné is azt mondta, hogy a tárgyaláson sok kérdést tisztáztak, a szakmai felvetésekről tovább egyeztetnek.

Azért nem szent a béke. A vasárnapi demonstráció nem marad el - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Ezt ráadásul négy másik szakszervezettel együtt szervezik, mert az érdekegyeztetést hiányolják, és úgy látják: a társadalmat hátrányosan érintő törvények születnek, a közoktatási törvénynél nem veszik figyelembe a javaslataikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×