eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Így hat a fenntartható fejlődés a jogra

Sürgősen ezer milliárd euró beruházására van szükség ahhoz, hogy húsz év múlva minden uniós polgárnak legyen elegendő villanyáram, és ehhez a jogi környezeten is változtatni kell - hívta fel a figyelmet Herczog Edit európai uniós parlamenti képviselő a Páneurópa Jogász Unió által a fenntartható fejlődés és a jogfejlődés kapcsolatáról rendezett konferencián.

Fülöp Sándor a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az új alkotmány és a fenntartható fejlődés kapcsolatáról szólt, idézte a közpénzügyekről szóló fejezetet, amely kitér arra, hogy a természeti erőforrások megóvására is kell költeni.

Herczog Edit a fenntartható fejlődés intézményi és jogi korlátait is elemezte. A legnagyobb gond az, hogy hiányzik a globális intézményrendszer, számos területet nemzeti hatáskörben lehet szabályozni. Ezért nem került még pont annak a vitának a végére, hogy az EU energia igényét nemzeti, vagy közösségi termeléssel kell kielégíteni.

A képviselő megemlítette, hogy a világ legnagyobb tíz energetikai cége valamennyi ágazatban - így az atom- és a megújuló energiában is - jelen van. A szabályozás problémája is az, hogy melyikben mennyire aktívak ezek a cégek.

A széndioxid kibocsátási kvóták árai a piacon soha nem érték el azt az értéket, amit a szakértők előzetesen valószínűsítettek - mondta Hasznos Erika a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője. Így ma újra előtérbe került a kibocsátás korlátok közé szorítása, illetve a kibocsátás megadóztatása.

A klímaváltozás miatt ma már az ember túlélése a cél. Az elhárítás pedig mindig arányban áll a fenyegetéssel - mondta Fülöp Sándor. A szabályozás fontosságát azzal illusztrálta, hogy az atomfizikusok szakmailag korrekt érvekkel állnak ki az atomenergia mellett, de szóhoz kell jutniuk a más szakmáknak, illetve a más véleményen lévőknek is.

Az új Alkotmányról szólva kitért arra is, hogy szerepel abban a szennyező fizet elv, és az is, hogy a környezetvédelem nem áll meg a határoknál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×