eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Négy rektorral egyeztetett Hoffmann Rózsa

A kecskeméti, az egri, a nyíregyházi és a Budapesti Gazdasági Főiskola rektorával egyeztetett tegnap Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár - tudta meg az InfoRádió.

Egyelőre nem tüntet a Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzata - így döntöttek a tegnap esti elnökségi ülésen. Az elképzelések szerint ugyanis ezt az egyetemet feldarabolnák. A hallgatói önkormányzat közleményben hivatkozik arra, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencián 108 corvinusos hallgató ért el helyezést. Hangsúlyozzák: a hallgatóknak a legrosszabb a bizonytalan helyzet, ami a koncepció nyilvánosságra kerülésével előállt. Mészáros Tamás, az egyetem rektora az internetes portálról értesült a hírről.

Hiller István, az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője, volt oktatási és kulturális miniszter szerint a magyar felsőoktatás elleni merénylet volna a Corvinus Egyetem megszüntetése.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete elnöke úgy nyilatkozott, idézem: "arcul csapta" őket a hír. A tömörülés a tervezett lépésekkel nem ért egyet, és azonnal tárgyalni akar. Mégpedig a Fidesz frakcióvezetőjével. Lázár János még szerdán úgy nyilatkozott: "inkább az ötletbörze kategóriájába" tartozónak véli a napvilágot látott elképzeléseket.

Az Origo birtokába került, egyelőre nem végleges elképzelés szerint a 29-ből 12 állami egyetem, a 10 főiskolából pedig 4 maradna. Elveszítené az önállóságát például a kaposvári és a győri egyetem is, pedig ezekben a városokban fideszes a városvezető. Borkai Zsolt, Győr polgármestere az InfoRádiónak azt mondta: minden lehetséges fórumon lobbizik majd a Széchenyi István egyetem önállóságának megőrzéséért.

Az Origo arról is írt, hogy az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán Terv miatt szükséges. Mezey Barna, az ELTE rektora a kutatóegyetemek nevében nyilatkozva azt mondta az InfoRádiónak: aggályosnak tartja ezt.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tegnap a Kossuth Rádión a nyilvánosságra került koncepcióról úgy nyilatkozott: "nagyon messze van az még attól, hogy javaslat legyen". Hozzátette: az átszervezés nem feltétlenül jelentené az oktatási helyek megszűnését, mint mondta: azok magánintézményként tovább működhetnek.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője - aki maga is a Corvinus Egyetem elődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen végzett - azt mondta: amíg a kormány nem tárgyalta a témát, teljesen értelmetlen és felesleges dolog egyetemek bezárásáról spekulálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×