eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Bogsch Erik: A gyógyszeriparban mindig több évre előre kell gondolkodni

Részvényenként 860 forint osztalék kifizetéséről döntöttek a Richter részvényesei a 2010. évet lezáró szerdai közgyűlésükön. A társaság vezérigazgatója elmondta: rekord árbevételt értek el a tavalyi évben, ami Oroszország, illetve a FÁK, valamint az Egyesült Államok piacain elért eredményüknek volt köszönhető. Bogsch Erik arról is beszélt, hogy a tavalyi rendkívüli növekedés után idén csökkenésre számítanak, egyebek mellett a tervezett kormányzati intézkedések miatt.

A tavalyi évünk sikere, a rekorderedmény annak köszönhető, hogy a Richter a Magyarországon kívüli piacokon, elsősorban Oroszország, illetve a FÁK, valamint az Egyesült Államok piacain is jól szerepelt. Mivel idén ünnepeljük a cég alapításának száztizedik évfordulóját, így ez nagyon jó érzés számunkra - közölte az InfoRádióban Bogsch Erik.

Felismertük, hogy a szellemi hozzáadott érték a kulcs, és azt is, hogy nem csak a régióban, hanem Nyugat-Európában is jónak kell lenni, ott is piaci pozíciót kell szereznünk. Ennek érdekében tettük meg a két akvizíciót, amit a nőgyógyászatra koncentrálunk. Így kiépíthetjük Nyugat-Európában azt a nőgyógyászati értékesítő hálózatot, amely a cég életében óriási lehetőséget jelent. És mindent meg is teszünk azért, hogy ez sikeres legyen - hangsúlyozta a Richter vezérigazgatója.

A biotechnológia-iparban tett előrelépésről Bogsch Erik azt mondta: a gyógyszeriparban mindig több évre előre kell gondolkodni. A biotechnológia területén az 2015-16 utánra várják a 2005-2007 környékén elkezdett folyamat eredményeit. Ez is azt mutatja - tette hozzá a vezérigazgató - hogy tíz évig be kell fektetni a pénzt annak reményében, hogy ha sikeresek vagyunk, akkor hozni fogja.

Bogsch Erik úgy vélekedett, hogy mivel a tavalyi esztendő eredményei kiugróak voltak, ezeket idén nem valószínű, hogy meg tudják ismételni. Az más kérdés, hogy mindent megteszünk azért, hogy 2011-ben is jó évet zárjunk - fűzte hozzá.

A tavalyi jó szereplést a vezérigazgató annak tulajdonítja, hogy a Richter több új termékkel jelent meg a piacon, és ezeknek a sikere segített abban, hogy az utóbbi évek jelentős csökkenése után emelkedett cég forgalma.

A Richter vezérigazgatója elmondta azt is, hogy a kormányzat intézkedései negatívan érintik a céget. Az azonban egyelőre nem látszik, hogy milyen mértékben - jegyezte meg.

A Richter 2010-ben csaknem 24 milliárd forint adót fizetett be az államkasszába, ami a vezérigazgató szerint igen jelentős összegnek tekinthető. Miként kifejtette, annak érdekében, hogy a cég emelkedjen, kutatásra és fejlesztésre 28 milliárdot, beruházásra pedig szintén több mint húsz milliárdot költött a Richter.

A kormány szándékai szerint a következő két évben 120 milliárd forintnyi bevételre számít a gyógyszeripartól. A kiszivárgott információk szerint ezt az adót tizenkettőről húsz százalékra növelné a kormányzat.

Bogsch Erik emlékeztetett: a Richter azt javasolta, hogy ha már lesz adóteher-emelés, akkor annak egy részét, a termelői ár után fizetett öt százalékot, ami körülbelül huszonöt milliárd forintot jelent, fordítsák az egészségügyi dolgozók, orvosok, szakápolók bérszínvonalának növelésére.

Sajnos úgy tűnik, ezt a javaslatot nem fogadták el - jegyezte meg a vezérigazgató, aki azt elismerte, hogy a különadó húsz százalékra emelése a javaslatukkal csaknem egyenértékű lenne, de azt is hozzátette, hogy ez a támogatás után fizetendő összeget jelentené.

Bogsch Erik hangsúlyozta: a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége nem szeretné elfogadni a kormány egyik javaslatát sem, de ha már plusz terhek lesznek az ágazaton, akkor annak legalább egy részét fordítsák az egészségügyre.

A kormányszóvivő szavai szerint nem érkeztek a terveknek teljesen ellentmondó vélemények, ami azt is jelentheti, hogy közeledtek az álláspontok. Bogsch Erik erre úgy reagált: még nem hallott erről, így nem is kívánja kommentálni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×